Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Utøya-overlevende og muslimsk konvertitt: - Vi må snakke om hvordan politikere som Listhaug skaper islamofobi

3.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Morten Ibrahim, Utøya-overlevende og muslimsk konvertitt
handler om
Foto av skribent: Privat. Foto av Sylvi Listhaug: Stortinget

Islamofobien er der

Vi ser en klar og tydelig tilstedeværelse av islamofobi i Norge. En representativ undersøkelse gjort av tenketanken Minotenk viser at hele 27,8 prosent av befolkningen føler en motvilje mot muslimer. Videre, sier en femtedel av deltakerne at de ville mislikt å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen. Og om ikke det var oppsiktsvekkende nok, svarte litt under halvparten (48 prosent) at muslimer selg har skyld i økt hets.

Tar vi en titt på andre vesteuropeiske land, ser vi også en dyster trend når det gjelder islamofobi. I Frankrike har det vært en 52 prosents økning i anmeldt hatkriminalitet mot muslimer. Enda verre er det i Østerrike med en økning på hele 72 prosent. Disse tallene taler for seg selv. Tallene viser en dyster og tragisk realitet - at islamofobien lever i beste velgående.

Men hvor kommer denne islamofobien fra? Hvem er det som mater islamfrykten inn i befolkningen?

Snikislamisering

Jeg mener det er klart at disse triste tallene samsvarer med den islamfiendtlige retorikken som spyttes ut av høytstående politikere. Vi har flere slike i Norge. For å gå rett på sak, har vi politikere i dette landet som legitimerer muslimhat. Vi har for eksempel den velkjente og primitive snikislamiseringsretorikken som blir trukket frem av enkelte FrP-politikere for å skape unødvendig og uhjemlet (fremmed)frykt.

FrP-politikere som blant andre Sylvi Listhaug vet godt at snikislamiseringen i Norge er langt ifra realitieten. Likevel, spytter hun ofte ut denne ekstremt farlig retorikken rettet mot muslimer. Dette gjør meg skremt. "Snikislamisering" er et meget farlig ord. Og det vet hun selv. Likevel, skjønner hun at ved å spille på denne splittende frykten, kan hun fange opp naive og fremmedfryktende velgere som ikke skjønner at Norge er langt ifra et "islamifisert" land - og at FrPs bruk av "snikislamifisering" ofte basert på tvilsomme grunnlag og svært anekdotiske bevis.Sylvi og hennes europeeiske likesinnede

I likhet med Sylvi, er det flere profilerte europeeiske politikere som brenner for å skape et såkalt "oss og dem"-samfunn, der islam selvsagt utpekes som den store stygge ulven. Frankrikes president Emmanuel Macron og Sebastian Kurz, forbundskansler i Østerrike er noen gode eksempler på europeeiske politikere som har en forkjærlighet for å stemple islam som noe farlig. De har flere ganger kommet med grums mot muslimer og sagt at han vil bekjempe "politisk islam", hva enn det måtte være. De vet godt at ved å komme med slike ord og uttrykk, vil hat mot muslimer dyrkes. Og politikerne gjemmer seg bak denne hatspiringen ved å trekke frem "ytringsfrihetskortet", slik de ofte gjør når de klandrer islam og muslimer.

Vi kan ikke glemme...

Østerrikske politikere har sagt at de ønsker å lage et nasjonalt "islamsk kart" som kartlegger alle moskéer i landet. Dette er ingenting men patetisk, da denne uthengingen av muslimske bønnehus er ingenting men unyttig. Dessuten, legitimerer idéen hat mot muslimer og stempling av islam og dens følgere.

Vi vet at et slikt kart - og uthenging mot islam og unødvendig negativ retorikk om muslimer - kan føre til rettede angrep mot moskeer. Vi vet alt for godt at det ikke er "fjernt" at noen som hjernevaskes av snikislamifiseringsretorikken og lignende velger å gå til angrep mot muslimer. Vi kan ikke glemme de to makabre terrorangrepene på norsk jord, som begge var klare og åpenbare angrep på det nydelige mangfoldet vi har i Norge. Med disse angrepene i bakhodet, er vi nødt til å endre på måten vi omtaler islam på. Og vi må være mer kritiske til dem som spytter ut splittende, skadelig og fatal retorikk som "snikislamifisering".

Dagens unge er mer positive til islam

Heldigvis, er det lys i enden av tunnelen. Jeg og andre muslimer opplever det slik at dagens unge er mer positive til islam og mye mer tolerante enn tidligere generasjoner. Og for oss muslimer som jobber for å skape dialog, er det utrolig positivt å se.

Vi er mange muslimer som jobber for å skape dialog og respekt for hverandre. Dette arbeidet er tungt og tidskrevende - så har vi Listhaug som gang på gang raserer mye av dialogen. Dette er utrolig tragisk da dette hemmer en positiv utvikling. Og vi ser dessverre at Listhaugs retorikk ikke roer seg ned. Tvert imot blir den bare verre og verre.

Men nå er tiden inne for å kaste lys på mørket og bringe monstrene ut. Vi har tiet alt for lenge når det kommer til islamfobi og rasisme.

Ser eller hører du islamofobi, si ifra. Si ifra med klokskap og kunnskap.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.