Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Vi må vise samme vilje til å hjelpe flyktninger som ikke er hvite europeere

31.3.2022
Mange som kommer fra konflikter som er langt verre, står i fare for å bli sendt tilbake. Det engasjementet vi ser for ukrainerne må gå lengre. Vi må vise det samme engasjementet for flyktningene fra Yemen, fra Syria og fra borgerkrig i Etiopia og Eritrea.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Ømer A. Demir, internasjonalt ansvarlig AUF i Rogaland
handler om
Foto: Privat og UD/Frode Overland Andersen (illustrasjonsbilde. Original bildetekst: «(…) Norges Fotballforbund sitt fotballprosjekt for flyktninger 20. juni i flyktningleiren Zatari i Jordan.»)

For en måned siden våknet vi til en helt ufattelig nyhet; krigen hadde ankommet Europa. Russland begynte invasjonen av Ukraina med hjelp av Hviterusserne. Russland åpnet øynene våre, og beviste hvor skjør den europeiske freden virkelig er. Med en signatur, samt en befaling, hadde Putin startet invasjonen sin, og truer nå Ukrainas uavhengighet.

Mer engasjement for alle flyktninger

Vi må ikke tenke på de høye strømprisene, eller den dyre bensinen. Norge må bli dratt i en mer solidarisk retning. En retning der medias fokus på krig ikke handler om pris, men om folk. Folk som lider, folk som flykter, folk som sørger. Vi ser at villigheten hos norske kommuner for å ta i mot flyktninger fra Ukraina er stor.

Likevel ser vi også at mange som allerede er i Norge sliter med å få plass å bo. Mange som kommer fra konflikter som er langt verre, står i fare for å bli sendt tilbake. Det engasjementet vi ser for ukrainerne må gå lengre. Vi må vise det samme engasjementet for flyktningene fra Yemen, fra Syria og fra borgerkrigene i Etiopia og Eritrea.

Hvem er egentlig nærere enn dem som allerede har ankommet vårt land, uten hjelp, og tatt den farefulle turen gjennom Europa? 

I et innlegg i Jeune hevder Johannes Østby at det ikke er diskriminering å hente flyktninger fra Ukraina, siden de er i våre nærområder. Men hvem er egentlig nærere enn dem som allerede har ankommet vårt land, uten hjelp, og tatt den farefulle turen gjennom Europa? Å si at vi må hente ukrainerne fordi de er nærere oss, blir rart å ha som begrunnelse når vi har mennesker som har flyktet fra langt verre, som allerede er i vårt land, og som ikke får den hjelpen de trenger.

Ikke bare hjelpe europeere


Jeg sier ikke at vi ikke skal hente ukrainerne til Norge. Jeg ber bare om at vi alle viser den samme viljen til å hjelpe når det er mennesker som ikke er hvite det dreier seg om. Norge er en sterk økonomisk nasjon som har stor kapasitet til å hente flyktninger fra krigssoner. Jeg ber om at vi bruker disse pengene og mulighetene vi har, til å hjelpe folk av alle folkeslag, ikke bare europeere.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.