Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Politikerne må ikke glemme at vi kan prøve legalisering og avkriminalisering

15.11.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Vetle Grut
handler om
Rus
Endre M. Gjendem @emgfoto

Nordmenn elsker dop

Norge ligger bak med ruspolitikk. FN og utallige fagorganisasjoner verden over og i Norge ønsker en rusreform.


Med 324 overdoser i 2020 får vi det høyeste tallet på 20 år, og samtidig som vi ser en økning i overdoser får vi i år flere skyteepisoder enn på 10 år. Er det en sammenheng? Og vil en permanent bevæpning av politiet hjelpe?


Etter mange tragiske episoder i høst og sommer har det vært stor oppmerksomhet rundt økningen av drap. Dette har ført til midlertidig bevæpning i Norge på flere anledninger. Jeg kan forstå hvordan folk kan bli redde, og det er lett å tenke at det kan hjelpe om politiet alltid er bevæpnet. Jeg tror ikke på dette som en løsning, eller som skadelindrende. Det finnes bedre alternativer.


Vår gode nabo Sverige har hatt bevæpnet politi med ladde våpen siden 2012. Antall skyte episoder, døde og skadde har bare økt siden den gang. Sverige har ikke gått til roten av problemet og har fortsatt mye organisert kriminalitet.


Hvilken ung gutt med litt sug på spenning eller penger sier nei til en voksen månedslønn når han samtidig kan konsumere dopet han selger og elsker?


Nordmenn elsker dop. 25% av nordmenn har prøvd cannabis skal vi tro Folkehelseinstituttets undersøkelser. Deriblant har 13% av 16-25-åringer brukt cannabis det siste året. Dette blir til utrolig mange gram hasj.


Ofte er det de samme som bruker det som selger det. Det kan være mye av grunnen til at folk i Norge er så unge når de starter sin kriminelle karriere. Samtidig er salg og kjøp av narkotika selvfølgelig ulovlig, så hvorfor gjør man dette? Vi har barnefattigdom, utenforskap og masse penger i Norge; grunnleggende behov må bli møtt før man ser på de juridiske konsekvensene som kommer med salg og bruk av dop med alvor.


Hvilken ung gutt med litt sug på spenning eller penger sier nei til en voksen månedslønn når han samtidig kan konsumere dopet han selger og elsker?


Krigen mot narkotika har feilet


Det er ikke rart det er økende kriminalitet i Norge. Vi må se det i sammenheng med rusbruken og barnefattigdom. Krigen mot narkotika har feilet og nå ønsker noen å kjøre på enda hardere med generell bevæpning.

Hva om vi heller ser på roten til problemet og endrer problemstillingen på den måten? På 10 uker ble 8 menn skutt i Oslo. Det er allerede mange tiltak som prøver å stoppe den utviklingen med f.eks. ungdomsklubber og diverse fritidstilbud. Kjempebra! Samtidig er dette langt fra nok; en 22-åring som har solgt dop i 5 år vil ikke begynne på fotball. Vi må reformere NAV, få inn psykiatrien på et mye mer aktivt nivå og fjerne denne ekstremt lukrative og uregulerte arbeidsgiveren: Norges svarte marked.

«Hvilken ung gutt med litt sug på spenning eller penger sier nei til en voksen månedslønn når han samtidig kan konsumere dopet han selger og elsker?»


Vinningskriminalitet har alltid eksistert, vil alltid eksistere og vi kan aldri regne med å utrydde det. Vi som samfunn må arbeide for at det uregulerte markedet skal være så ufarlig som mulig og det er nettopp derfor vi må ta over de farligere uregulerte markedene og erstatte det med en institusjon som ikke tenker profitt eller har konkurranse. Rusmisbruk og rusbruk har alltid vært i samfunnet vårt og vil alltid være det - la oss være åpne om dette.


Staten hadde tjent penger på regulerte utsalgssteder


La oss gjøre mer forskning på godene det kan bringe oss også. Det er mange helsefordeler med cannabis, rusmiddelet som absolutt flest bruker i Norge utenom alkohol. Samtidig kan cannabis være farlig for oss og øke sjansene for psykose - når det er kriminelle som lager det.


Samtidig er feilinformasjon, overdosering og skadelig atferd knyttet til rus veldig vanlig. Skolesystemet, politikerne og politiet har absolutt null troverdighet rundt dette, mener jeg. Vi må gjøre det normalt å snakke om disse problemene og det må gjøres på en nøytral måte.

Skribent Vetle Grut. Foto: Endre M. Gjendem @emgfoto


Forestill dere hvor mye penger vi bruker på å finansiere alle tiltakene som følger kriminaliseringen av cannabis. Og ja da snakker jeg cannabis, for det er det som er mest naturlig for staten å regulere. Staten hadde faktisk tjent penger på det i form av skatt fra regulerte utsalgssteder. Vi ville skapt arbeidsplasser. Hvis vi er flinke kan vi til og med få 22-åringen som har solgt hasj i 5 år til å fortsette i et hvitt marked med regler og hvit lønn.


Rusproblemer vil alltid være i samfunnet vårt. Når vi da skal bestemme politikken rundt dette må vi innse at vi ikke kan kriminalisere det helt til vi har funnet en perfekt løsning, for den finnes ikke.


Ruspolitikk, som all annen politikk, handler om prioritering og å velge det minst farlige for samfunnet. Hvis politiet og politikerne mener at kriminalisering, demonisering og bevæpning er riktig prioritering har jeg ikke lenger troa på dem. Forskning viser ingen økning av bruk av cannabis hos unge og voksne etter man legaliserer eller avkriminaliserer.


Politiet og politikerne må ikke glemme at vi kan prøve legalisering og avkriminalisering, noe mange land vi liker å sammenlikne oss med allerede har gjort. Jeg håper på en utredning på dette fra høyeste hold fordi det «kompromisset» Arbeiderpartiet kom med i sommer er 20 år for sent.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.