Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Fritt skolevalg er det beste alternativet vi elever har!

1.12.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Christina Hourani, nestformann i Kristiansand FpU
handler om
Foto: Stortinget/ Privat.

Partiene på venstresiden og deres ungdomspartier begynner ofte debatten om fritt skolevalg ved å si at det er «karakterbasert opptak», og ikke fritt skolevalg. Det synes jeg er interessant, for de går så hardt mot dette og bruker sterke ord som ofte handler om rettferdighet og at det  bare er de flinke elevene som kan velge fritt. Da spør jeg, hvilke andre ting er mer rettferdig å basere valget til elevene på? Kjønn? Adressen til foreldrene? Etnisitet?

Venstresiden har vært mot fritt skolevalg og brukt mye energi på å snakke det ned, men hva er det alternativet som er mer rettferdig? Jeg mener det er mest rettferdig at fremtiden til norske ungdom skal avgjøres av noe elevene selv kan påvirke, nemlig karakterene sine.

Det kan virke urettferdig at de som får bedre karakterer får større valgfrihet, men alternativene til en samlet venstreside er jo mye mer urettferdig. Jeg vil mye heller at karakteren min som jeg kan påvirke med mer innsats og øving skal bestemme fremtiden min enn at det skal være stedet foreldrene har valgt å bosette seg på.

Derfor mener jeg det blir lite troverdig når venstresiden bruker rettferdighet som et argument mot fritt skolevalg. Ingenting er 100% rettferdig, men noe er alltid mer rettferdig, og det mener jeg fritt skolevalg er.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.