Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Jeg ønsker meg fritt skolevalg til jul

3.12.2021
Det er mange ting vi elever kan ønske oss til jul, men det største ønsket jeg har er fra Jonas Gahr Støre. Fra han ønsker jeg meg fritt skolevalg i hele landet. Det er på tide at elever skal være sjef over egen hverdag.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Mille-Sofie Kvannli, leder i Rogaland Unge Høyre
handler om
Foto: Håkon Bergseth

I dag har alle fylkeskommuner utenom Rogaland og Oslo nærskoleprinsippet gjennom hele grunnskolen og videregående. Dette hindrer videregående elever i å kunne velge skole selv. Alle elever er forskjellige med forskjellige behov, så hvorfor lar vi eldre politikere på fylkestinget bestemme hvor vi elever bør ta vår utdanning?


Elever skal ikke trenge å oppleve mobbing for å ønske seg vekk fra det samme miljøet de har tilhørt siden de var fem år gamle

Vi i Unge Høyre mener at det mest sentrale er friheten til oss elever. For noen er en slik frihet muligheten til å velge seg vekk fra vonde opplevelser. I dag er den eneste måten man kan søke seg til andre skoler i fylker med nærskoleprinsippet hvis du har opplevd mobbing.

Først og fremst er mobbing et fenomen som ikke alltid kan bevises. Nærskoleprinsippet er derfor skadelig for elevene som føler på utenforskap og ensomhet, men som likevel ikke vil kalle det mobbing. Elever skal ikke trenge å oppleve mobbing for å ønske seg vekk fra det samme miljøet de har tilhørt siden de var fem år gamle. Det burde være en selvfølge at elever selv kan bestemme hvilken skole de skal gå på.


Jeg er veldig heldig som kommer fra ett av to fylker med fritt skolevalg

Ingen elever er like og våre behov har noe å si. Jeg er derfor veldig heldig som kommer fra ett av to fylker med fritt skolevalg. Dette har gitt meg friheten til å velge vekk nærskolen min.

Takket være fritt skolevalg fikk jeg muligheten til å velge en videregående skole med en unik måte å undervise på. I tillegg til å være en skole som fokuserer på å forberede elevene til studiene med mye tid til selvstudier, har også skolen min ulike tilbud som topplinje og breddeidrett kombinert med studiekompetanse. Til tross for at denne måten å lære på passer meg og mine klassekamerater bra, betyr det ikke at de som har postkasse nær denne skolen hadde passet inn dette systemet.

Fritt skolevalg har gitt alle elever i fylket muligheten til å velge akkurat den skolen som passer dem og deres behov. En slik ordning burde ikke være eksklusiv for kun to fylker i landet.


«Alle elever er forskjellige med forskjellige behov, så hvorfor lar vi eldre politikere på fylkestinget bestemme hvor vi elever bør ta vår utdanning?»

Noen mener friheten til elevene ikke er viktig, da det er en fare for at noen få elever ikke kommer inn på førstevalget. Tallene i Rogaland motbeviser en slik påstand, der 15 307 av søkerne, drøyt 84 prosent, har fått tilbud på sitt første ønske. På samme tid hadde Solberg-regjeringen sørget for at du aldri skulle ha lenger enn én og en halv timers reisetid. En slik reisegaranti forsikret at elever ikke måtte reise uakseptable distanser for å komme seg på skolen.


Motivasjon til eleven

For mange elever er ønsket om å komme inn på den skolen man vil gå på en stor motivasjon til å jobbe med skolearbeidet. Ikke alle fag er like spennende, og motivasjonen kan synke. Selv syntes jeg spesielt fag som matte og naturfag var utfordrende, men med et mål om å komme inn på skolen jeg ønsket måtte jeg jobbe hardt. Et rikt tilbud av skoler og linjer, samt friheten til å velge selv kan derfor motivere elever over hele landet.


Fritt skolevalg er derfor den eneste rettferdige opptaksmetoden for videregående elever.

«Vi kan si at det er vanlige folks tur. Men akkurat nå er det ungdommens tur!» sa Jonas Gahr Støre i august rett før valget, til ungdommer på Utøya. Nå er det på tide at alle elever i hele landet får tilbake friheten til å velge skole selv.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.