Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

OnlyFans: – Ville man anbefalt datteren sin å gjøre det samme?

19.9.2021
Det aller viktigste her er markedsføringen og glorifiseringen rundt et luksusliv som når ut til unge mennesker. Å selge sexvideoer for å oppnå en lukrativ livsstil blir presentert som en faktisk løsning på å få en god økonomi. Denne type løsning blir klint opp i ansiktet til personer som kan være 14, 16, 18, 20 år eller eldre og yngre.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Aurora Gude, «Paradise Hotel»-vinner
handler om
Foto: Privat.

De som har fulgt meg lenge vet at jeg har et anstrengt forhold til å spille for mye på sex. Om vi går 7 år tilbake ville jeg antakelig hatt enda hardere holdninger til det å legge ut bilder med lite klær, og jeg ville ropt ut hvor trashy jeg synes OnlyFans er. Nå har jeg reflektert en del over hva min mening egentlig er, uten å skyte rett fra hofta.

Aurora Gude, influenser og TV-personlighet. Foto: Privat.

Jeg har forsøkt å sette meg ned og forstå hvorfor noen er villig til å selge materiale av seg selv som er så i den grad avslørende. Det skal sies at jeg egentlig ikke bryr meg om de som selger selfies, litt kløft eller lignende. Nå snakker jeg om de som faktisk selger materiale av pornografisk verdi. Man skal jo egentlig få gjøre akkurat som man vil.

Om jeg hadde hatt en datter på 18 år...

Det aller viktigste her er markedsføringen og glorifiseringen rundt et luksusliv som når ut til unge mennesker. Å selge sexvideoer for å oppnå en lukrativ livsstil blir presentert som en faktisk løsning på å få en god økonomi. Denne type løsning blir klint opp i ansiktet til personer som kan være 14, 16, 18, 20 år eller yngre.

Alle bør vite at vi som personer går vi gjennom ulike stadier i livet - og at vi underveis er mer sårbare og utsatt for påvirkning. Ikke alltid tenker vi langsiktig eller på ringvirkninger av det vi sier og gjør.

Det har kommet konkrete eksempler på de som har drevet med Onlyfans og angret, slitt psykisk og som ikke lenger kan stå for det de gjorde. Om jeg hadde hatt en datter på 18 år ville jeg gjort alt for at hun ikke skulle begynne med noe sånt, men heller lete etter langsiktige løsninger for en eventuelt god økonomi og fremtid.

Det er etter min mening ikke riktig at barn og unge skal bli utsatt for reklamering av Onlyfans.

“Du får 5000 ekstra om du tar av overdelen”

Vi har våre grenser som vi setter selv. For eksempel har jeg en grense for hvem jeg ønsker å ha sex med, dele seksualiteten min med, og hva jeg er komfortabel med å gjøre og ikke. Om man for eksempel starter med å selge selfies og bikinibilder på OnlyFans, vil jeg si at det er helt OK i første omgang.

Det som derimot er faren er hvorvidt grensene blir tøyd fordi pengebeløpene blir høynet. “Du får 5000 ekstra om du tar av overdelen”. Kanskje personen trenger disse pengene, og handler spontant med tanke om at alt som blir delt på Onlyfans blir der. Strikken tøyes, og plutselig blir materialet drøyere for hver gang summene øker.

Vi ser at mennesker gjør desperate handlinger for penger hver eneste dag, uansett om det er å rane en bank, skade andre eller prostituere seg. Det sies at “alle har en pris”, og jeg tror dette er tilfellet hos flere av de som har profil hos OnlyFans. Noen prøver å trekke en tråd til at mange også legger ut lettkleddhet på instagram. Forskjellen der er jo at det er bilder man tar uten at en person  ber deg gjøre det for en viss sum penger. Du står i ditt eget sinn og tar valget uten andre faktorer som presser grensene dine.

Om jeg hadde hatt en datter på 18 år ville jeg gjort alt for at hun ikke skulle begynne med noe sånt, men heller lete etter langsiktige løsninger for en eventuelt god økonomi og fremtid

Ville man anbefalt datteren sin eller niesen sin å gjøre det samme?

Hva vet vi om langtidseffekten av å selge “sex” på OnlyFans? Jeg har lite kunnskap på feltet, men har lest meg opp på kvalitative studier om prostitusjon, der det kommer synlig frem at kvinnene sliter psykisk i etterkant. Jeg skjønner at det helt fysisk er annerledes å selge en video sammenlignet med å faktisk ligge med noen, bare så det er nevnt. Allikevel kan jeg ikke unngå å trekke sammenligninger fordi det kjøpes sex – bare på en annen måte.

Det handler om en pris på handlinger av seksuell art, der selger trolig ikke ville dratt strikken like langt om det ikke ble honorert. Så hva er de langsiktige bivirkningene? Hvordan tenker en person på 21 år når 10 år er gått? Vi utvikler oss støtt og stadig, og det er nærmest umulig å være den samme personen 100% som du en gang var, vi vil stadig møte nye mennesker, miljøer og situasjoner som er med og forme oss som mennesker. Den dagen man får barn eller andre verdier enn bare penger og moro, kan man fortsatt stå oppreist og stå for det man har gjort for 10 år siden? Kanskje noen, men jeg tror ikke alle klarer dette.

Ville man anbefalt datteren sin eller niesen sin å gjøre det samme?

Les også: – Du er 18 nå. Hvor er nakenbildene?

Debatten er viktig, og jeg understreker igjen at det viktigste er hva vi lærer generasjonen etter oss, og hvordan vi påvirker andre. “Gjør hva faen du vil!”, så lenge det ikke skader andre.

Reklameringen av OnlyFans bør ikke være tillatt på måten den er tillatt i dag, mener jeg. Ellers må de til syvende og sist få velge hvordan de styrer sitt eget liv, for det er opp til dem. Vi skal absolutt eie og styre vår egen seksualitet, men hvor mye eier vi av den når handlingene våre styres av en person som høyner prisen for hver grense vi tråkker over?

En versjon av dette innlegget ble først publisert på blogg.no.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.