Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Tenk dere om før dere skriver neste kommentar.

17.3.2022
Det finnes ikke et barn, verken i Russland, Ukraina eller i Norge, som har noe som helst skyld i dette.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Martin Aalberg, Unge Sentrum
handler om
Privat og Jörg Farys/ BUND

Etter egne observasjoner i kommentarfelt og en artikkel på NRK Nordland, kan jeg se at det som følge av den humanitære krisesituasjonen i Ukraina, har forekommet en del hets og generelt dårlig behandling av etterkommere av russere og russiske innvandrere i Norge. Det er derfor ekstra viktig at vi er tydelige og skiller stat fra befolkning. Det finnes ikke et barn, verken i Russland, Ukraina eller i Norge, som har noen som helst skyld i dette.

Ei jente på skolen i Norge har ikke skyld i Putins ekspansjonspolitikk. En gutt som søker sin første sommerjobb har ingen skyld i at sivile liv går tapt. Putin og hans medsammensvorne sitter ene og alene med skylden i denne krisen.

Propaganda og hard straff

Til foreldre: Ta gjerne barnet ditt til siden og forklar situasjonen. Sørg for at barnet skjønner at det er en maktsyk mann og hans venner som bærer skylden, og ikke barnet i parallellklassen som har en russisk aksent. Det er ikke så rart at de fleste innbyggerne i Russland lar vær å ta åpent avstand fra krigen. Vi har sett den siste uken, men også tidligere i Putins presidentperiode, at Kreml ikke kvir seg for å slå ned på protester. Flere russere melder om at folk blir arrestert, og i noen tilfeller slått på åpen gate når det markeres motstand.

Det er ikke så rart at de fleste innbyggerne i Russland lar vær å ta åpent avstand fra krigen. Vi har sett den siste uken, men også tidligere i Putins presidentperiode, at Kreml ikke kvir seg for å slå ned på protester.

Det er viktig å ta i betraktning at Russland aktivt har brukt propaganda som svartmaler den ukrainske regjeringen og samtidig kaller angrepet for en redningsaksjon. Pålitelige nyhetskilder tilhører sjeldenheten, og det fører naturlig nok til vrangforestillinger blant den russiske befolkningen.

Sørg for at det kommer en dag der et norsk barn kan gå hånd i hånd med et russisk barn i sin venstre hånd, og et ukrainsk barn i sin høyre hånd.

Mange tar ofte til motmæle og sier at befolkningen støtter den russiske presidenten så snart det blir sådd tvil. Men er det ikke litt merkelig at en mann som har tatt så mange kontroversielle avgjørelser, liksom skal ha et overveldende flertall for å starte krig? Her hjemme kan vi jo tydelig se at politikere blir kritisert for mye mindre. Det virker for meg som at den faktiske folke-stemmen ikke blir hørt, og jeg har derfor lite tiltro til at en undersøkelse som hadde hatt negativt utfall for Putin i det hele tatt ville blitt publisert.

Vær et godt forbilde

Derfor ber jeg dere, dere som engasjerer dere, unge som gamle, politikere og sivile, jeg ber dere tenke dere om en ekstra gang før dere sender inn neste kommentar. Eller før dere sier noe mens unger hører på. Det er makteliten i Kreml som har skylden for angrepet, ikke barn eller deres foreldre. Gjør dette og sørg for at det kommer en dag der et norsk barn kan gå hånd i hånd med et russisk barn i sin venstre hånd, og et ukrainsk barn i sin høyre hånd. Vær et godt forbilde.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.