Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Det er mange av oss som helt fint klarer å ta en joint og leve livet helt normalt

16.9.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Daniel Espeland Skjæveland
handler om
Rus
Foto: Thor Skånøy

Jeg personlig synes det er veldig mye fokus på de som sliter med rus, og ikke så mye på de som ikke sliter. For det er mange av oss som helt fint klarer å ta en joint og leve livet helt normalt.

Folk liker å sammenligne cannabis med alkohol, men for meg er det lite forskjell på det å ta seg en sigg og det å røyke en joint.


Krigen mot rusen er en ung krig

For mindre enn hundre år siden var det ingen lov mot cannabis i dette landet. Den første loven i Norge om cannabisbruk ble innført i 1965. Det på grunn av moralsk panikk, lite kunnskap om stoffet og ikke minst rasisme. Slik ble cannabis sidestilt med heroin.

For en historielekse trenger man ikke se lenger enn til filmen "Himmel og Helvete" (1969) for å forstå tankegangen som rådet den gang. På den tiden ble cannabis fremstilt som et rusmiddel som kom fra utenlandske umennesker som kom for å gjøre ugjerninger, men hasjen har historisk bruk i hele verden, også i Norge. Før 1965 ble cannabis solgt lovlig på norske apotek.


De våger å fortelle meg hva jeg skal gjøre med de to-tre timene med fritid jeg får etter jobb?

Det er på tide med en forandring - en vitenskapelig forandring. For hva er i veien med at voksne folk som ønsker det, kan kjøpe lovlig cannabis på egne utsalgssteder, etter fylte 25? I mitt hode handler dette om fri vilje, og retten på egen kropp.

Jeg har mange ganger tenkt for meg selv: "Jeg ble ufrivillig født, sendt til skolen, konfirmert, og så skal man finne ut hva man vil gjøre resten av livet året etter, så blir man etterhvert uteksaminert og sendt rett ut i arbeidslivet for så å skulle jobbe resten av livet. Og så våger de å fortelle meg hva jeg skal gjøre med de to-tre timene fritid når jeg kommer hjem fra jobb?!"


På den tiden ble cannabis fremstilt som et rusmiddel som kom fra utenlandske umennesker som kom for å gjøre ugjerninger

Gir ikke mening

Jeg kjenner mange folk som tenker som meg. Mange. De kommer i alle slags farger og fasonger, og fra alle slags bakgrunner. Jeg har hørt det før. Det gir ikke mening å gjøre noe som vokser fra bakken ulovlig. Det er helt absurd. Allikevel ble det gjort. Kun av frykt.


Til slutt vil jeg si at jeg selvfølgelig ønsker hjelp til de som sliter, men hør på oss andre rusbrukerne også. Vår stemme betyr noe, også.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.