Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Ciao, statsfinansiert rasisme!

24.9.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Chiara Cavallari, nestleder i Rødt St. Hanshaugen
handler om
Foto: Tore Sætre og Privat.

De rødgrønne regjeringspartiene har denne uka varslet at HRS ikke lenger vil motta statstøtte ved neste statsbudsjett. Bra! Dette er noe Rødt har krevd lenge.


HRS, som er et akronym for Human Rights Service, er en stiftelse grunnlagt av Rita Karlsen i 2001 og har siden den gang mottatt opptil 30 millioner kr av våre felles skattepenger. De har blitt legitimert som  samfunnsdebattanter i den offentlige og politiske debatten, grunnet den forrige regjeringas naive forsvar for dem og tillit.


Hege Storhaug er den mest rabiate av skribentene. Hun har skrevet konspirasjonsteoretiske bøker om muslimer, innvandring og gir seg ikke på innvandringsfiendtlige og rasistiske holdninger i innleggene hun skriver, med masse støtte fra en stor del av den norske befolkningen, dessverre. I sin rant om at HRS skal miste statstøtta, skriver Storhaug at HRS er de eneste som står opp for undertrykte kvinner, og særlig unge jenter som kjønnslemlestes. Jeg tror hun oppriktig tror på dette, men her glimrer intellektet til både henne og meningsfellene med sitt fravær.


Svært mange har vært uenige i at skattebetalernes penger skal sponse hatytringene og konspirasjonene til den muslimhatende bloggen.

I en sak fra Nettavisen fra 6.februar 2020, ser vi også at partier som Sv og Ap, bl.a,  deler samme mening om temaet som Rødt. I saken er det også en meningsmåling som viser at 68% mener at HRS ikke lenger skal få bevilget penger fra statsbudsjettet, hvorpå 30% svarte at de burde få, og 1% ikke hadde noe formening om saken. Dette er beregnet ut fra 7.268 stemmer totalt. Jeg tipper at prosentandelen som vil ha HRS fjernet fra statsbudsjettet har økt siden den gang når vi nå er inne i diskusjonen om å faktisk få dem fjerna for godt.


Da vi i sommer snakket om det store oppgjøret vi må gjøre med høyreekstremisme, var det bl.a dette vi mente spesifikt. Hvis vi virkelig vil stanse det voksende høyreekstremistiske hatet, kan ikke slike aktører få holde på med støtte fra regjeringen i form av tillit til å skrive hva enn de vil, mislede folk med konspirasjoner og rasistiske ytringer og motta penger for det samtidig. Det har ikke tilført samfunnet vårt noe givende, bygd broer eller skapt forsoning - det har derimot bare fyrt oppunder høyreekstremistiske holdninger og legitimert disse som sådan. Disse holdningene har vist seg å være farlige og opptil flere ganger fatale.


Denne nyheten har dog skapt mobilisering blant Storhaug og HRS sine fans. I et innlegg hun skriver på sin profesjonelle facebook-side, møtes hun med mye støtte og pengedonasjoner, kan man lese i kommentarfeltet. Selv om ikke dét er ønskelig, er det hvertfall godt å se at den nye regjeringen vil ta det oppgjøret vi snakket om og forhåpentligvis viser handling.


I de siste årene har høyreekstremismen hatt en stor oppblomstring verden over, særlig etter flyktningkrisa i 2015. Høyreekstremistiske krefter har mobilisert seg og blitt legitimert fordi de har fått innpass  i det offentlige ordskiftet, i dekke bak ytringsfriheten.

Det samme har HRS, men nå vil de ikke bli bistått med statsstøtte sponset av skattebetalerne lenger, og det er faen meg på tide. Nå er det på tide å gå fremover i historien og lærer av den gamle.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.