Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Å være verdikonservativ, ung og troende er i ferd med å bli et klaustrofobisk fenomen i det trange meningsklimaet Norge befinner seg i.

13.4.2022
Ni av ti kristne studenter velger å holde kjeft om troen sin på studiestedet sitt. Personlig lever jeg fint med litt motstand for det jeg tror på. Men jeg er mer skeptisk til om vi skal finne oss i at dem som fastholder idealer basert på sin tro (typ holdninger koblet til ekteskap, kjønn, alkohol, abort, bioteknologi, osv) skal måtte tåle å bli offentlig ydmyket, latterliggjort, ekskludert og kansellert.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Thomas Neteland, spaltist for Jeune.no, debattsiden for unge
handler om
Foto:Jørgen Jacobsen og Den norske kirke (illustrasjonsfoto)

Nei, jeg hater ikke alle som ikke mener det samme som meg.

Å være verdikonservativ, ung og troende, er i ferd med å bli et klaustrofobisk fenomen i det trange meningsklimaet Norge befinner seg i. Såpass at ni av ti kristne studenter velger å holde kjeft om troen sin på studiestedet sitt. Journalist i Dagen, Karl Andreas Jahr, har til og med satt det på spissen og foreslått at de kristne er de nye homofile - i frykt for den gjengse mann i gatas fordommer holder den kristne seg anonymt inne i skapet sitt.

Skal folk tåle å bli ydmyket, ekskludert og kansellert? 

Personlig lever jeg fint med litt motstand for det jeg tror på. Forbildet mitt er jo tross alt en type som ble piska og spikra til et tre for sannheten han bar med seg. Jeg er dog mer skeptisk til om vi skal finne oss i at dem som fastholder idealer basert på sin tro (typ holdninger koblet til ekteskap, kjønn, alkohol, abort, bioteknologi, osv) skal måtte tåle å bli offentlig ydmyket, latterliggjort, ekskludert og kansellert.

Det må være lov å tro (og mene) noe som ikke er politisk korrekt, uten at det blir tolket som hat eller hets mot de menneskene som lever i friksjon med de idealene.

Vi må ikke forveksle troen på, og opprettholdelsen av idealer, med en ondsinnet eksklusjon av annerledestenkende. Det må være lov å tro (og mene) noe som ikke er politisk korrekt uten at det blir tolket som hat eller hets mot de menneskene som lever i friksjon med de idealene. Hat og hets er aldri greit - men upopulære meninger bør være velkomne.

Eller som den engelske forfatteren Evelyn Beatrice Hall sa det på begynnelsen av 1900-tallet: «Jeg er uenig i det du sier, men jeg vil kjempe til døden for din rett til å si det».

Samfunnet blir rikere dersom det er rom for ulike holdninger, tro og meninger

Som kristen tenker jeg fundamentalt annerledes enn kulturen jeg er en del av når det kommer til hva et menneske er, og hva som er et godt liv. Det henger sammen med at jeg anerkjenner Gud som premissleverandør for menneskeverdet og livsutfoldelsen. Troende over hele verden deler samme overbevisning. Dermed er det avgjørende at de troende får lov til å opprettholde sine religiøse idealer (og mene at de er gode) uten å bli stemplet som gammeldagse, bakstreverske og fordømmende idioter.

Samfunnet blir rikere, bedre, ja vakrere, om ulike holdninger, tro og meninger kan få lov til å sameksistere og ha sitt uttrykk i offentligheten.

Samtidig skal ikke det bety at de kan gå til angrep på dem som lever og tenker annerledes, selvsagt. Samfunnet blir rikere, bedre, ja vakrere, om ulike holdninger, tro og meninger kan få lov til å sameksistere og ha sitt uttrykk i offentligheten. Vår kultur har akseptert to store løgner, mener pastor Rick Warren: «Den første er at om du er uenig med noen sin livsstil, må du frykte eller hate dem. Den andre er at å elske noen betyr at du er enig i alt de tror eller gjør. Begge deler er tull. Man trenger ikke å gå på kompromiss med overbevisninger for å vise medfølelse.»

Det er en viktig påminnelse til oss alle - enten man tror på Guds idealer, eller de uskrevne normene fra tidsånden.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.