Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Eldre får ikke betalt for seg fordi de ikke har smarttelefon eller kort. Noe må gjøres.

27.1.2022
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Kim René Hamre, konstituert leder i «Ja til kontanter»
handler om
Foto: Nils S. Aasheim og Privat

Jeg kjenner et brennende engasjement for denne saken, når jeg ser eldre i 70-90-års alderen som ikke får betalt for seg på grunn av at de ikke har smarttelefon eller kort. Når disse eldre menneskene som har vært med å bygge landet vårt - og vi som samfunn snur ryggen til de om ikke de digitaliserer seg - jo, da synes jeg det har gått for langt.

Vi har folk som Jan (87), som reiste et stykke med buss og er dårlig til bens og fikk beskjed av banken om å snu. Han avtalte ny tid og det endte med 3 bomturer. Alt dette kun fordi han skulle ta ut litt kontanter til sine oldebarn.

Styrk forbrukeres rett til kontant oppgjør. Ikke svekk den.

Jeg krever svar og klarhet om kontanter, noe som ble lovet av daværende justisminister Jøran Kallmyr for snart 3 år siden. Jeg forventer at forbrukernes rett til å skulle kunne foreta kontantoppgjør skal styrkes og ikke svekkes, noe som er viktig av mange grunner, men spesielt i en digitaliseringstid der personvernet er under voldsomt press.

Finansavtaleloven § 38 slår fast forbrukeres rett til alltid å kunne foreta kontant oppgjør, men den er uendret siden 90-tallet. Det er heller ikke knyttet noen sanksjoner eller straff til om en skulle bryte denne loven.

Blir nektet å foreta kontantoppgjør

Jeg opplever at flere av mine medlemmer i «Ja til kontanter» blir nektet å foreta kontantoppgjør, i mange ulike forretninger. Noen eksempler er Elkjøp og Cutters. Til og med på sykehus og legekontorer synes dette å ha blitt vanlig.

Ettersom digital betaling skjer via tredjepart, kan man kanskje spørre hvordan kontantnekt på slike steder sikrer taushetsplikten. Dette er til tross for at sykehus og legekontor er pålagt å skulle kunne ta imot kontantbetaling fra forbrukere.

Bent Høie som var helseminister sa følgende i 2017: «Norske kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Fastlegepraksiser må derfor akseptere å motta betaling i norske kontanter.»

Ulovlig praksis?Kollektivtrafikk, der en ikke har mulighet for å betale med kontanter på grunn av kontantnekt er en gjenganger etter hva medlemmene våre i Ja til kontanter skriver, til tross for at dette er en ulovlig praksis.

Kontanter er det man kaller et tvungent betalingsmiddel som kommer frem av sentralbankloven § 3-5., Man skulle tro at det etter ordlyden å dømme ville bety at en er nødt til å akseptere kontanter som et gyldig betalingsmiddel, men slik oppleves det for de færreste at det er.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.