Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Samtykkeloven = 20 år tilbake i tid

7.11.2021
Målet med en ny samtykkelov må jo være at færre skal oppleve voldtekt og at flere blir dømt. Det skjer ikke ved å innføre en usikker lov, som ingen kan tolke.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Siri Heimdal Knudsen, leder i Kristiansand Unge Høyre
handler om
Rett
Foto: Privat

De siste dagene har flere tøffe og sterke ofre stått frem mot overgrep i taxier. Dette er utrolig trist. Jeg skulle ønske ingen måtte oppleve noe slikt. Jeg sender alle mine tanker til de menneskene som har opplevd voldtekt og overgrep.

Amnesty, AUF og SV sin løsning er «samtykkeloven». Den høres veldig fin ut. Men den vil dessverre ikke løse problemene vi har i dag og er heller ikke en realitet med den nye regjeringen.

I den nye regjeringsplattformen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet har de nemlig blitt enige om å utrede en ny ordlyd i straffeloven. I Hurdalsplattformen står det “greie ut korleis det kan inførast”.

Dersom utredningen viser at det blir feil å innføre samtykkeloven, som det gjorde i Danmark, vil det være veldig rart å fremme lovforslaget på Stortinget. Dette er altså ikke et konkret forslag til samtykkeloven AUF og Amnesty ønsker.

20 år tilbake i tid

Når det er sagt, hvis det skulle blitt innført en samtykkelov er det ett skritt tilbake i tid. I 20 år har Norge ligget foran Skandinavia, når vi for 20 år siden sa at all ufrivillig sex skal straffes. I dag straffer vi også de som begår voldtekt, men ikke engang visste det selv, altså - “grov uaktsom voldtekt”.

Hva er et samtykke?

Grunnen for at det blir henleggelse i voldtektssaker er at det ofte blir ord mot ord.

Med mindre man skal hente inn skriftlig samtykke vil ikke denne problematikken endres. Så det vil ikke bli færre henleggelser. Tvert imot vil det mest sannsynlig føre til at færre blir dømt. For hva er samtykke? Det klarer ikke Ap å svare på, ikke AUF og ikke danske politikere som faktisk har innført samtykkeloven.

Legalitetsprinsippet

For de menneskene i taxier som har opplevd voldtekt, de i voldelige forhold og ungdommer på fest så er det veldig risikabelt og urettferdig.

Målet med en ny samtykkelov må jo være at færre skal oppleve voldtekt og at flere blir dømt. Det skjer ikke ved å innføre en usikker lov, som ingen kan tolke. Ett av kravene for at Norge skal være en rettsstat er legalitetsprinsippet jf. Grunnloven §113. “Myndighetenes inngrep overfor den enkelte må ha grunnlag i lov”. Taxisjåføren som overgrep seg kan tolke et “samtykke” på en helt annen måte enn offeret. Derfor er samtykkeloven veldig skummel og uforutsigbar.

Jeg er redd for at den nye regjeringen ikke ser eller ikke vil se problematakkien med samtykkeloven. Jeg er så uenig i samtykkeloven fordi de menneskene i taxier som opplever voldtekt får fokuset over på hva de sa, istedenfor hva som ble gjort mot dem.

I dag er voldtekt et problem, når 1 av 10 kvinner opplever voldtekt i løpet av livet. Likevel så er dette sluttproduktet av politikken vi fører. Derfor er jeg helt enig i at noe må gjøres. For at flere skal bli dømt må vi fjerne minstestraffen, så terskelen for å dømme noen blir lavere. Vi trenger sykt mye bedre seksualundervisning og gi politiet flere midler.

Jeg håper med hele mitt hjerte at regjeringen ikke innfører samtykkeloven etter utredningen!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.