Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Guri Melby, hør på de du skal forsvare!

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Hanna Bjørkøy Heilmann
handler om
Portrettbilde: Privat. Hovedbilde: Katarina Theis-Haugan/KD (CC BY-NC-SA 2.0)

Kunnskapsdepartementet kunngjorde 8.april 2021 at muntlig eksamen går som normalt våren 2021 for avgangselever på ungdomsskolen og videregående. Til tross for anbefalinger fra ulike organisasjoner, deriblant barneombudet, elevorganisasjonen, utdanningsdirektoratet og opposisjonen på Stortinget står Guri Melby bastant om å gjennomføre muntlig eksamen. 


Tenk å ha en kunnskapsminister som går mot både lærere, organisasjoner og elever, med andre ord alle som er involvert i skolesystemet. Da lurer jeg på hvilken vei det grunnleggende for demokratiet, nemlig tillit vil gå når vår egen kunnskapsminister avviser folket? Det å ikke ha en stemme i sin egen sak gjør vondt, det gjør at tilliten vi har til de som styrer landet svekkes og vil medfører konsekvenser for samfunnets nykommere.


I snart tre semester har skolenorge stått i en krevende situasjon med av og på fysisk og digital undervisning. En veksling mellom rødt nivå, digital undervisning og generell usikkerhet har bidratt til en uforutsigbar vei gjennom videregående som har bestått av mye egenlæring. 


Alle er enige om at hjemmeskole gir et dårligere grunnlag for læring, samtidig som det medfører psykiske og sosiale utfordringer for mange unge. Det er en økning på unge som er henvist til psykolog, samtidig som kapasiteten er sprengt, der en fjerdedel som er henvist blir avvist. I tillegg til en haug bekymringer og dårlig læringsgrunnlag, topper en eksamen disse i en vanskelig situasjon. 


Nå trenger vi forutsigbarhet, god tid til å sette standpunktkarakterer, veiledning som lenge har vært amputert og en rettferdig ordning som stiller Norges ungdom i lik forutsetning til veien videre i livet, om det er studier, jobb, eller videregående for 10.klassingene.


23.april var Guri Melby gjest i podkasten politisk kvarter på NRK der hun ytrer om håndteringen av skolenorge under pandemien. Der mener hun det ikke er vårsemesteret 2020 som er den største bekymringen, de hun valgte å avlyse alle eksamener for. Melby legger fram ulike rapporter som viser at koronaens første måneder er ikke de som har gått hardest utover læringsutbytte, men perioden fra oktober i 2020 frem til i dag, da smittetallene økte igjen med både en andre og tredje bølge, og hvilke konsekvenser denne perioden har hatt for veldig mange barn og unge. Da lurer jeg på hvordan Guri Melby forsvarer å gjennomføre muntlig eksamen i år, i motsetning til i fjord med røffelig tre måneder med hjemmeskole.


Deretter argumenterer Melby i politisk kvarter for at det viktigste for Venstre og regjering nå, er å sørge for å sette inn ressurser slik at unge kan ta igjen tapt progresjon. Nå er det et fåtall uker igjen til en muntlig eksamen skal gjennomføres, og jeg lurer på hvilken tid hun mener det er å ta av for å ta igjen tapt progresjon. Eksamens- og standpunktstresset er til å ta og føle på nå, vi er redde, leie og trenger at vår kunnskapsminister kommer ut og forteller at hun hører på folket. Melby, nok snikk snakk. Du går mot din egen stemme...


Det er rett og slett urettferdig at innsatsene for skolenorge, Guri Melby og kunnskapsdepartementet mener at muntlig eksamen skal gjennomføres. Det finnes ingen rettferdighet lenger når det kommer til forutsetninger for læring, hva man har lært og for fremtiden til ungdommene. Elever sliter, presset står som aldri før og flere tusen prøver å engasjere seg, men Guri Melby tar hånd om strupen til de hun skal forsvare.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.