Kjøp denne annonseplassen
Send mail
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

– Skjerp dere, Atle Antonsen og TV Norge!

1.10.2021
Det at Atle Antonsen som en hvit, tilsynelatende funksjonsfrisk mann på 52 år bruker disse ordene på den måten er ødeleggende
Guro Helene Sørdalen
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Norske Mediedager og Håvard Røgeberg Magelssen
Jeuneportalen.

Et åpent digitalt ressurssenter for spirende unge skribenter.

Les mer

Det gjorde skikkelig vondt

I går så jeg på Kongen Befaler som er et av mine favorittprogram. Det gjorde skikkelig vondt da programlederen valgte å bruke et svært diskriminerende skjellsord rettet mot minoriteten jeg selv er en del av.


I programmet var det en oppgave som ble løst av fem komikere, hvor den ene komikeren løste en oppgave dårlig. Det Atle velger å si for å understreke poenget var at “Etter denne oppgaven vil jeg si at det er tre smarte, en dum, og en tja tilbakestående.” Å bruke tilbakestående som skjellsord er fullstendig uakseptabelt.


Jeg forventer mye mer fra en av Norges største TV-kanaler

Tilbakestående har tidligere blitt brukt om psykisk utviklingshemmede og mennesker med andre funksjonsnedsettelser. Diskriminering av funksjonshemmede har en lang og tung historie, mennesker med ulike diagnoser har og blir fremdeles tatt for å være undermennesker, som er dumme. En stor gruppe mennesker har vært utsatt for segregering, hets og diskriminering i lang tid, og det skjer fremdeles. Før i tiden ble mennesker med funksjonsvariasjon satt ut alene for å dø, under andre verdenskrig ble funksjonshemmede utsatt for direkte avliving. Den dag i dag får vi fremdeles høre at vi ikke burde vært født, at vi er en byrde for samfunnet, eller at moren vår burde tatt abort.

Les også: - NRK underbygger diskriminering av funksjonshemmede


Som en av Norges største komikere har man et ansvar for å ikke dytte mennesker som er svakere stilt på grunn av sosiale barrierer. Funksjonshemmede er Norges største, men også mest diskriminerte, minoritet og denne hendelsen er et eksempel på nettopp dette. Hadde det vært et skjellsord rettet mot hvilken som helst annen minoritet lurer jeg på om det hadde fått forbigå i stillhet på samme måte.


Den dag i dag får vi fremdeles høre at vi ikke burde vært født, at vi er en byrde for samfunnet, eller at moren vår burde tatt abort.

Jeg forventer mye mer fra en av Norges største TV-kanaler. Som komiker bør det være en selvfølge at den humoren man lager ikke lenger skal gå på bekostning av andre menneskers liv. Hver eneste dag kjemper jeg mot diskriminering en av Norges mest utsatte grupper, jeg har samtaler hver dag om hvorfor man ikke kan bruke slike ord, og hvorfor man ikke kan dytte andre mennesker under seg fordi de har et annet utgangspunkt, en annen måte å fungere på, eller andre tilretteleggingsbehov enn seg selv.

Les også: – Jeg ble overfalt av en stor gjeng tenåringsgutter fordi jeg er annerledes


Dette er skuffende

Det at Atle Antonsen som en hvit, tilsynelatende funksjonsfrisk mann på 52 år bruker disse ordene på den måten er ødeleggende. Men det mest skuffende er hvordan TV Norge lar det gå. De hadde alle muligheter til å ta opptaket på nytt, eller redigere bort hele greia. Jeg elsker norsk humor, og stort sett føler jeg meg trygg når jeg ser på. Dette er skuffende, og jeg kommer til å sitte med klump i halsen i lang tid fremover når jeg skal se på lignende programmer igjen.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.