Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Nei til skattefinansiert skolemat

18.11.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Mathias Renberg, fylkesformann, Rogaland FpU
handler om
Foto: FpU og Bernt Sønvisen

Rogaland fylkeskommune har offentliggjort tall som viser at kun 17 prosent av elevene i den videregående skolen benytter seg av tilbudet om skattefinansiert skolemat. Tiltaket koster fylkeskommunen 4 millioner kroner, som tas av det øvrige skolebudsjettet.

For politikerne som har innført det, handler skolemat om prestisje. Det er blitt en viktig sak for Arbeiderpartiet kun fordi det er de som har foreslått det, det er ikke kommet som følge av et stort behov eller ønske fra de som får det tredd ned over hodet. Elevene viser tydelig hva de mener om tiltaket når så få som 17 prosent av dem benytter seg av det.

Fylkesordføreren hadde et leserinnlegg i Aftenbladet hvor hun gikk gjennom sine viktigste argumenter for å fortsette med skattefinansiert skolemat. Lederen av opplæringsutvalget, Solveig Ege Tengesdal (KrF) snakket også varmt om tiltaket da hun ble intervjuet av NRK Rogaland. Noe overraskende er det at disse politikerne ikke mener at statistikken er så halvgal. Om de ikke lar seg overbevise av så dyster oppslutning om sitt viktigste prestisjeprosjekt, kan en lure på hvilke fakta som må til. Som politikere flest, glemmer de det viktigste argumentet, nemlig hva de mener de som mottar tilbudet. Elevperspektivet er fullstendig fraværende, og fylkesordføreren viser at det dreier seg om prestisje, ikke om gode politiske løsninger.

Ifølge Hurdalsplattformen til den nye regjeringen skal dette uønskede tilbudet nå tvinges på elevene i hele landet. Regjeringen bør se til Rogaland og revurdere om det er dette de vil bruke 3 milliarder kroner av skattebetalernes penger på, når elevene så klart viser at de ikke ønsker det.

Det finnes viktigere ting å bruke pengene på i den videregående skolen for å sikre et bra læringsutbytte. I Rogaland bør ordningen med skolemat avvikles og regjeringen bør la være å innføre den i resten av landet. Det er ingen skam å snu når man blir presentert for fakta.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.