Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Hvorfor er CRPD viktig?

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Brede Mathisen
handler om
Rett
Foto - Profilbilde: Privat. Hovedbilde: AUCD (CC BY-NC-ND 2.0)

CRPD handler om retten til frihet, sikkerhet og likeverdige helsetjenester for personer med psykososiale funksjonsnedsettelser. Historisk sett har funksjonshemmede vært, og er utsatt for mer omfattende og alvorlige menneskerettighetsbrudd. Slik det er i dag, kan vi tvangsflyttes fra familien. Vi kan bli nektet å reise ut av kommunen. Vi kan kun gå på 20% av landets skoler. Vi må spise Fjordland til middag. Vi kan kun bruke 8% av jernbanestasjonene i landet. Vi må si i fra 2 timer før vi skal ta tog. Vi blir alltid møtt med lave forventinger.


Den 9 Mars stemte stortinget om CRPD skulle bli en del av norsk lov. Dessverre ble det nedstemt. Partiene som stemte for er AP, SV, SP, MDG og Rødt. Partiene som stemte i mot er Høyre, Venstre, KrF og FrP.


Jeg har selv en funksjonshemning som er CP (Cerebral parese).
Jeg har opplevd diskriminering. Og en annen grunn til at CRPD er viktig er for å forebygge hets og diskriminering. I dag er jeg styremedlem i Alta AUF og medlem i Alta Ap. Jeg lurer på hvorfor høyresiden er imot CRPD og hvorfor er de imot at funksjonshemmede skal ha like rettigheter som andre. Og hva mener de om at ikke alle har BPA-tilbudet? 


Siden jeg meldte meg inn i AUF i 2018 har jeg kjempet for funksjonshemmedes rettigheter. Jeg meldte meg inn fordi jeg ville at funksjonshemmede skulle ha en stemme i AUF og i AP og siden den gang, føler jeg at kampen for likestiling har kommet langt. Jeg mener at hvis Norge skal være et likestilt land, så må Norge innføre CRPD inn i norsk lov og sikre de rettighetene funksjonshemmede skal ha. Og i år er det valg. Jeg stemmer AP fordi jeg er for CRPD og for at funksjonshemmede skal ha like rettigheter som andre.


Den 25. desember spurte jeg Ap-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre om hva Ap mener om funksjonshemmedes rettigheter. Han sa at det er noe han har jobbet mye med i mange år, da han var i WHO (Verdens Helseorganisasjon). Han sa at Norge skal ta konvensjonen for mennesker for funksjonsnedsettelser på alvor rundt i kommunene og at Ap er for CRPD og at funksjonshemmede skal ha like rettigheter.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.