Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Pensjon skal gå til pensjon, ikke rett i den bunnløse lomma til velferdsprofitørene

24.11.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Chiara Victoria Cavallari, barnehagelærer og nestleder i Rødt St.Hanshaugen
handler om
Privat

Onsdag 24/11 kl14 oppfordrer PBL, Private Barnehagers Landsforbund, alle sine medlemmer til å dra hjem fra jobb. Dette skal visstnok være en aksjon mot kuttene i pensjonsordningen for private barnehager. Det PBL derimot ikke nevner, er at dette i all hovedsak gjelder barnehagebaronenes profittuttak, men klarer på glimrende vis å få det til å fremstå som om vi som jobber i private barnehager kommer til å måtte spise nudler og knekkebrød når vi en gang blir pensjonister.


Selv er jeg utdanna barnehagelærer og jobber som pedagogisk leder i en privat, men ideell stiftelse, nemlig Steinerbarnehagen. Dette er en barnehage hvor et utvalg av foreldrene er med i stiftelsen og styret. Vi går aldri i pluss, men nærmest alltid i null. De gangene vi går i pluss, går pengene tilbake til det viktigste - nemlig barna og deres tilbud, vikarbudsjett, bedring av lokalene, innkjøp av leker og det som det burde gå til.

Jeg må innrømme jeg ble litt svett i panna da jeg først hørte om dette med pensjonskutt, før jeg innså hvem som stod bak hysteriet, og hvem som formulerte dette som en krisesituasjon for barnehageansatte, når det i realiteten er løgn.

Det er tydelig at mange barnehageansatte i private barnehager er kjempestressa og fortvilte nå. Samtidig er det viktig å ha et kritisk blikk og ikke svelge alt som sannheter.


PBL er ikke en interesseorganisasjon for barnehageansatte, styrere i ideelle stiftelser, og de er hvertfall ikke for barna eller foreldrene deres. Den eneste interessen PBL tilsynelatende viser politisk, er når det blir varslet i profittkutt, som vi ærlig kan kalle det. For det er dét det handler om. Ingen i private barnehager kommer til å få kutt i pensjonen sin. Det er ren løgn fra PBL sin side.


Barnehageyrket er på tredje plass over yrker med høyest sykefravær og langtidssykemeldte. Grunnen til dette er dårlig grunnbemanning og altfor mange og krevende arbeidsoppgaver.


Hvis PBL hadde brydd seg så mye om sine medlemmer som de later som i dette tilfellet, hadde de slengt seg på streiken for bedre arbeids- og lønnsvilkår rett før sommeren. Ja, den som Solberg-regjeringa klarte å stanse på uriktig grunnlag etter halvannen uke. Hvis de hadde brydd seg hadde de kjempet for bedre og tettere grunnbemanning gjennom hele dagen og kortere arbeidsdager.


Hvis PBL hadde brydd seg om barna, hadde de ikke latt barnehagebaroner ta ut profitt til egen berikelse, sponset av skattebetalerne. Å bruke barn, barnehageansatte og foreldre i et politisk og kapitalistisk maktspill er høyst bekymringsverdig, men det viser også PBL sitt sanne ansikt. Ikke er det vel lovlig heller.

Til alle foreldre og barnehageansatte i private barnehager - jeg vil med dette oppfordre dere til å ikke følge PBL sin oppfordring.


Og til dere barnehagebaroner - tørk tårene deres med de opptil flere millionene dere har frarøvet barna og barnehagene. Dere har mer enn nok og fortjener ikke å få mer.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.