Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Den unge mannen bak ungdomspartiet til det splitter nye "Sentrum"

21.6.2021
Dette innlegget er skrevet av
handler om
Foto: Gunhild Hjemundrud, NRK

Hva er det som holder deg opptatt i disse dager? 


- Det er først og fremst å lede Unge Sentrum som tar mesteparten av tiden. Vi stiftet dette nye ungdomspartiet for omtrent en måned siden. Så det er følgelig mye som skal gjøres. Vi driver nå for tiden med å stifte fylkeslag, styre kontoene til partiet på nett og markedsføre Sentrum. I tillegg til det, tar jeg en bachelor i medievitenskap. Så alt tar tid. Du holder på med veldig mye. Du kjenner vel på et stort press? 


- Ja, det gjør jeg. Vi må prate om din overgang fra KrF til det splitter nye Sentrum. Hvordan var de første ukene etter de ganske dramatiske byttet? 


- Det var todelt. På den ene siden, kjentes det utrolig godt at jeg gjorde det som kjentes riktig for meg. Det var jo sånn med KrF at siden de tok retningsvalget over til høyresiden, synes jeg at de gikk i feil retning. Og det ble bare verre etter det. Så kom Sentrum og det var et politisk prosjekt jeg kjente meg veldig godt hjemme i. Jeg har vokst opp i KrF og jeg meldte meg inn da jeg fylte 13. Det var altså der jeg hadde ungdomstiden min, nettverket mitt og vennene mine. Så det var veldig rart å bryte ut, spesielt på en så offentlig måte. Så selv om byttet kjentes rett for meg, var det samtidig veldig slitsomt. Spesielt for meg som er en ganske konfliktsky person. 


Det kan jeg skjønne. Hvordan reagerte dine venner i KrF på at du meldte deg ut? 


- Vennene mine i KrF tok det ganske fint. Det kom nok ikke som en kjempeoverraskelse for de som kjente meg godt. Men jeg har fått en del irriterte meldinger, mailer og SMS-er ifra folk. Og det var flere som fjernet meg som «venn» på Facebook. 


Oisann. Det sistnevnte er kanskje det verste. Så det var mange som reagerte negativt på utmeldingen? Hva tenker du om det? 


- Ja, altså det er ikke rart, synes jeg. Jeg forstår veldig godt at det har kommet inn noen sinte reaksjoner. KrF er jo tross alt der jeg har jobbet på samme lag lenge. Jeg skjønner at min utmelding ikke var gøy for partiet i det hele tatt. Men samtidig mener jeg at det var ikke jeg som forlot partiet, men heller partiet som forlot meg. 


Hva mener du med at det er KrF som forlot deg? 


- De tok noen retningsvalg som jeg ikke kjente meg igjen i. For eksempel nedprioriterte de klimasaken og kjempet veldig hardt for at homoterapi fortsatt skal være lovlig i Norge. De har lagt seg på en retorisk linje som minner om Listhaug. 


Det er utvilsomt at du er et ganske stort forbilde for mange unge politisk engasjerte. Har du noen gode politisk råd til de som ser opp til deg? 


- Jeg tror det aller viktigste er for å bli en god politiker eller samfunnsengasjert, er at man er seg selv. Man må være seg selv. Jeg tror dessverre at det er for mange som prøver å tilpasse seg selv til hvordan politikere flest er. Det mener jeg er noe veldig dumt å gjøre. Velgere kan lett gjennomskue om et engasjement er genuint eller ikke. Det aller beste tipset er å være seg selv. Så er det også viktig at man aldri gir opp. Å forvente tap og nederlag kommer med på kjøpet. Jeg selv har gjennom min tid i KrF opplevd kjempetap; det var vært både oppturer og nedturer. Og slik er det i politikken. Klarer man å stå i nedturene, kommer det noen oppturer til slutt. 


Vi ba våre lesere sende inn spørsmål til Simen. Vi har plukket ut noen få av de mange innsendte: 


Eilif Hallingstad Finnseth spør: Hvordan ser du på utfordringen med å bygge opp et helt nytt parti i dagens politiske verden? 


- Kort forklart tror jeg det er veldig vanskelig. Jeg tror ikke Sentrum blir et kjempestort parti med en gang. Det er utrolig mye jobb som skal til i startfasen. Men det er noe med det engasjementet vi opplever at det politiske prosjektet som Sentrum har skapt et så stort engasjement at det har kommet så mange flotte mennesker til, og mange som er klare til å gjøre en innsats, så jeg tror det er mulig over tid å bygge Sentrum til et stort parti. Men det er vanskelig, spesielt uten en krone i kassen. Og det er en valgkamp rett rundt hjørnet, så det blir nok litt utfordrende, men med tanke på at det har kommet så mange gode mennesker til, tror jeg vi skal kunne klare å vise frem politikken på en god måte. Så får velgerne bestemme om de vil ha politikken eller ikke. 


Svein Ola spør: Hvis Sentrum ikke hadde eksistert, hvilket parti er da nærmest deg? 


- Haha, det er et veldig godt spørsmål. Det er noe jeg egentlig ikke pleier å svare på, men for meg så har klimasaken vært den viktigste for meg. Så det er ingen hemmelighet blant vennene mine at parti nummer to etter Sentrum for meg, er per nå MDG. 


Truls Bjørnstad spør: Har du troen på et brakvalg for Sentrum til høsten?


 - Hm, jeg skulle ønske at jeg kunne svare «ja». Men jeg tror ikke at man vil kunne ha et brakvalg i form av en veldig høy prosentoppslutning, men jeg tror vi vil gjøre et brakvalg i forhold til hva som er vanlig for helt nye politiske partier. Hvis du ser på hvor lang tid politiske partier har brukt til å bygge seg opp, så har det godt som smurt for Sentrum. Vi har klart å fiske over mange etablerte politikere fra MDG, KrF, så det har kommet mange ressurssterke folk til. Men hvis jeg skal gjette på hvordan Stortingsvalget går, selv om det er noe man ikke bør gjøre, tenker jeg at det blir vanskelig å klare sperregrense, men at vi får en stortingsrepresentant vil være mulig. – Og nettopp det vil jeg kalle for et «brakvalg» for et helt nytt parti som Sentrum.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.