Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Aksjer, investeringer og hvorfor kvinner bør investere mer. Møt kvinnen bak podkasten "Aksjekaffe".

21.6.2021
Dette innlegget er skrevet av
handler om
Foto: Privat

Hvor viktig er morgenkaffen for deg, og hvordan ser en vanlig dag ut?


Det blir ikke en ordentlig morgen uten å ha fått morgenkaffen. Nå som jeg jobber hjemmefra har jeg tid til å kverne bønner, og ha en liten melkeskvett i osv, så det blir som et lite høydepunkt på dagen. Ellers så driver jeg aksjekaffe ved siden av en annen jobb så jeg har vanligvis en 8-4 dag, men i tillegg så bruker jeg mye tid på Aksjekaffe, pod og alt rundt det.


Hva motiverte deg til å lage podcastepisoder når du først begynte med podcast?


Jeg startet podcasten for over at år siden, men noe før dette startet jeg Akjsekaffe som i utgangspunktet var en møteplass for kvinner som ønsket å lære mer om investeringer – en type aksjeklubb for kvinner. Etter at jeg begynte med investeringer selv, så savnet jeg et miljø, og jeg fikk etter hvert en oppfatning om at dette er noe flere må lære om, så da ønsket jeg å spre «det glade budskap».


Det var egentlig veldig tilfeldig at jeg startet denne aksjeklubben, og det hele begynte med en post på Facebook hvor jeg skrev «Hei, jeg heter Ida. Har noen lyst til å ta en Akjsekaffe med meg?».


I tillegg til dette så vil jeg si at jeg vokste opp i en familie hvor vi hadde et sunt og fornuftig pengebruk. Jeg ante derimot ingenting om investeringer, og de få tingene jeg hadde hørt om aksjer og diverse var gjerne anekdotiske historier om noen som hadde tapt veldig mye penger, eller om rike menn i dress som snakket om det på tv. Det slo meg ikke at det var noe jeg kunne drive med på noe slags vis.


Hadde noen spurt meg for noen år siden om hva en aksje eller hva et fond var, så tror jeg ikke at jeg hadde klart å svare. Det var en gradvis stor interesse for akkurat dette, og da var det ingen i min omkrets som snakket om det, men de siste årene nå har interessen for investeringer eksplodert.


Hvordan har det vært å drive en podcast i koronatiden, har det bydd på utfordringer?


Jeg driver podcasten litt uavhengig av verden rundt på et vis fordi jeg forsøker heller å se de store bildene av ting. Uansett hvilken sektor man har vært i for eksempel, så har det derimot vært naturlig å spørre om hvordan denne sektoren klarer seg i kriser, eller om det er noen ekstra utfordringer. I tillegg har jeg også hatt noen spesialepisoder om hva man skal gjøre i slike tider og hva som påvirker markedet, pluss at ved årsskifte i år så utvidet jeg podcasten med en «ukesoppdatering» med de viktigste sakene i finans.


Hva tenker du om kjønnskvoter i store selskaper?


Jeg har en liten drøm fremover at man får flere kvinner til å jobbe i finans for eksempel. I enkelte sektorer og deler av finansbransjen, så er det veldig få kvinner, og det er jo veldig synd. Jeg har inntrykk av at alle ønsker seg en jevnere fordeling, og at når man leser avisen for eksempel så er det flere kvinner som snakker om «the big bucks» - slik det er i dag så er det flest menn som gjør akkurat dette. Det er gjerne en kjønnsforskjell her, men selvfølgelig også med noen unntak.

Dette er et tema jeg synes er veldig viktig og hvor jeg håper det blir en gradvis endring etter hvert. Jeg tror kanskje det at når flere kvinner begynner å interessere seg for investeringer så kan dette være med å påvirke dette på sikt.


Er investering kun for de som er rike eller de som har investeringer fra før?


Jeg trodde lenge at det var noe jeg ikke kunne drive med. Når du ser på filmer og i mediene så er det veldig ofte at det blir snakket om store summer slik som milliarder av kroner eller dollar. Jeg har i alle fall ikke en milliard, og ikke mange millioner heller – jeg er en helt vanlig person med en helt vanlig lønn.


Det er ikke sånn at det bare er de med masse penger som kan begynne med investeringer. For eksempel, om man skal starte med fond, så koster de aller billigste fonda 100 kroner å begynne med. Selv om noen starter med mange millioner, så er det fullt mulig å starte med små summer også. Det er ikke slik at man må spare opp for å kunne begynne med investeringer – har du en hundrelapp så kan du starte.


Hva er målet ditt, eller hva ønsker du å oppnå med dine investeringer?


Jeg har et langt bilde på mine investeringer, og jeg håper det å ha et bevisst forhold til pengebruk og hvor jeg setter pengene mine, at jeg da kan sikre meg en bedre økonomisk fremtid enn det jeg ville fått uten. Man kan snakke om veldig mange forskjellige ting, og om pengers betydning og så videre, men når alt kommer til alt så har det en stor betydning for hvordan livet ditt vil bli og hvilke muligheter du får. Samtidig har jeg drømmer om samtidskunst og om en leilighet i Berlin, men vi får se om det blir noe av. Jeg har i alle fall lært at det ikke er noen «quick fix» til rikdom, men stein på stein kommer man også langt med.


Er du komfortabel med å ta en risiko?


Det vil alltid eksitere en risiko, og jeg er ikke den første som hopper ut av bruer med strikk eller hopper i fallskjerm og lignende. Jeg elsker ikke risiko, og når det kommer til hardt opparbeida penger så vil jeg ikke at de skal forsvinne ut av det blå. Jeg trodde i starten at det kun var en form for risiko og at den var veldig høy, men så har jeg lært at det kommer helt an på hvor du setter pengene dine og hva du investerer i. Etter hvert vil man lære mer om de ulike svingningene som skjer i markedet og hva som gjør at de kommer, og da blir det enklere å takle det.


Kunnskap gir virkelig makt, og det er noe som har gitt meg en bedre ro og lavere skulder, nettopp fordi trodde at aksjemarkedet var litt som lotto, og at det var veldig ukontrollert hva som påvirka ting. Med mer kunnskap derimot forstod jeg bedre mekanismene bak, og kunne etter hvert finne ut hvorfor det for eksempel har vært eller er mye svingninger i et selskap eller sektor.


Det ligger en risiko i veldig mye, også i det å skulle starte for seg selv, men hvordan skal man skal gå frem om en ønsker å starte en egen bedrift, og er det skummelt?


Akkurat på dette feltet er jeg ikke veldig risikoavers, og jeg har en innstilling om at det meste er mulig, og om ikke alt er mulig så er det i alle fall mulig å prøve. Den viktigste lærdommen jeg har å bare hoppe ut i det, prøve, send en mail, ikke vær redd for å spørre, og aldri heller gi opp. Ting tar gjerne litt tid, og det er ikke lett å skulle bygge suksess bedrifter eller noen ting på en dag – ofte må man være tålmodig.


Når jeg startet med Aksjekaffe podcasten kjente jeg ingen i finans, og det var heller ingen som kjente meg for eksempel, og det var ikke gitt at de skulle gidde å stille opp i podcasten min. Jeg sendte derimot alltid en mail og beskrev hva jeg tenkte med podcasten og hva intensjonen med den var. Det var ikke alle som svarte, men det handler stort sett ikke om deg hvis man ikke skulle få svar – det handler ofte om helt andre ting.


Du kan ikke planlegge deg frem til hvordan ting faktisk vil bli, man må faktisk prøve, og veien blir til litt som man går. Mange tror for eksempel at når det kommer til investeringer så må man lese veldig mye på forhånd, men du kan lese 10 investorbøker og fremdeles ikke vite hvordan det er å ha penger i markedet før du faktisk har det.


Hvor ser du deg selv om 5 år?


Jeg håper at Aksjekaffe fremdeles er i bildet, og jeg håper at jeg har greid å inspirere flest mulig til å bli interessert i investeringer og ta grep om sin egen økonomi. Jeg bruker å si at jeg ikke har noe mål om at alle skal begynne å investere, men at alle skal ha kunnskap nok til å eventuelt kunne si hvorfor de ikke gjør det. Jeg er en drømmer, så jeg har en million ambisjoner og drømmer hele tiden, så jeg dagdrømmer om alt mulig støtt og stadig.


Har du noen råd eller tips til de som er nye og vil inn på aksjemarkedet?


For det første, før man begynner å investere så kan man finne ut dette er noe en selv ønsker å drive med. Da er det gjerne litt lurt å sjekke ut om man har en buffer konto til uforutsette utgifter. Aksjemarkedet er ikke et sted for uforutsette utgifter, og la oss for eksempel si at vaskemaskinen din ryker, da må du ha disse pengene umiddelbart tilgjengelig – disse skal du ikke ha investert. Hvor stor buffer kontoen din er kommer helt an på hvem du er og hva slags økonomisk situasjon du er i. I tillegg bør man se på om man har noe forbruksgjeld, og om det er tilfellet så vil det være lurt å prioritere nedbetalingen av denne før man setter pengene sine inn i aksjemarkedet.


Etter å ha sjekket at du har en buffer konto og at den økonomiske situasjonen din tillater det, så kan det være at du har noen kroner til ekstra hver måned – disse pengene kan man eventuelt lage seg en liten strategi med. Om man tenker på fond så kan det være lurt å ha i bakhodet at ved fond er det vanlig å ha en 5 års sparehorisont, så dette er penger du ikke må trenge å se de neste 5 årene. Dette er noe du må tenke på om du ønsker å kjøpe deg en bolig for eksempel.


Tenk også noe langsiktig, hvor mye skal du investere og hvor ofte. Investerer du i et fond så investerer du i mange selskaper på en gang, men investerer du i en aksje så investerer du i et selskap og avhengig av at akkurat dette selskapet går bra. Vanligvis så kan det være greit å se på avgiftene ved å investere i et fond. Det har seg slik at enkelte fond tar seg betalt for å forvalte pengene dine, og noen tar seg bedre betalt enn andre, så dette er lurt å sjekke ut. De billigste fondene er indeksfond – disse skal gjøre det like bra som markedet. Aktive fond skal prøve slå markedet og her er det noen som jobber masse og legger ned mye tid for å forvalte fondet, og dermed skal de også ha godt betalt for dette.


Spørsmål fra følgerne:

Hva gjør aksjemarkedet så ustabilt om dagen, og hvor bør man plassere pengene sine?


Det som er med aksjemarkedet er at det skjer ting hele tiden. Ingen dag er lik, det er alltid noe nytt som skjer, og det er det som er så spennende. Ved å heller så på det store bildet, så kan man kan oppsummere det litt som frykt, grådighet, optimisme, tro, håp og kjærlighet og så videre. Verdien av en aksje blir hele tiden regnet på om folk har tro på at den vil tjene penger fremover. I tillegg er det noen selskaper som vokser fordi noe skal skje om kjempe lang tid, og så er det noen som vokser fordi noen ser at de vokser her og nå. Det som kan få folk til å bli positive er for eksempel at et selskap har fått en ny kontrakt, kanskje er det en politisk beslutning av noe slag og så videre. Det er også noen ting som kan gjøre markedet urolig, og et godt eksempel på akkurat dette kan være koronasituasjonen.


Hvorfor svinger markedet akkurat nå er det sikkert også mange som lurer på, og da kan man for eksempel lese børsmeldingene til selskapet. Da vil man ofte se fort hvorfor det svingte i dag, eller gjennom en periode. Disse meldingene kan man blant annet finne på Oslo Børs sine nettsider – om et selskap er på børsen er de pliktige til å rapportere om en del ting, og dette er det som dukker opp i børsmeldingene. Alle skal få informasjon på likt og til samme tid, dette er et viktig prinsipp. I nyhetene vil det også stå om hvordan markedet beveger seg og/eller svinger, og dette vil gi et godt bilde på hvorfor en eventuell svingning har skjedd, som igjen vil si noe om hva som skjer med verdien av dine investeringer.


Hvordan tror du mer kvinnelig investering kan være med på økt likestilling rent økonomisk sett? Har det en sammenheng?


Penger er veldig viktig å ha for å leve, og hvis flere kvinner begynner å investere så er det kanskje sånn at flere kvinner få mere verdier. I tillegg kan kvinner da få mulighet til å ha mer penger som de igjen kan investere i ting. Det er også gjerne sånn at som investor kan være med å påvirke verden i den retningen man ønsker litt etter hvor man velger å sette pengene sine. Om du får mer penger gjennom investeringer får du automatisk mer makt sånn sett til å være med å påvirke.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.