Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Borgerlig feminisme er vår beste vei til likestilling

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Agnes Jansson, Styremedlem i Nedre Romerike Unge Høyre
handler om
Profilbilde: Privat. Hovedbilde: Hans Kristian Thorbjørnsen (CC BY-NC 2.0)

Tidligere har feministbevegelser basert seg på styrken kvinner har. Dette brukes på stemmerett, gode jobber, skilsmisser og råderett til egen kropp. Vi markerer denne seieren for likestilling hver åttende mars med tog, medieoppslag og hyllinger til kvinnene før oss. Jeg er stolt av disse kvinnene som har kjempet for at jenter som meg selv skal kunne vokse opp på lik linje som gutter.


Til tross for dette mener jeg at det har oppstått problemer de siste årene da begrepet «feminist» har blitt vridd om og misbrukt av en offerkultur fra venstresiden som baserer likestillingsproblemet på svakheter hos de to kjønnene. Feminisme burde fokusere på å motbevise farlige og utdaterte fordommer som begrenser kvinners liv, ikke legge skylden på dagens menn for at kvinner ofte velger å barbere seg under armene, eller at norske kvinner gjerne jobber som sykepleiere.


Borgerlig feminisme derimot er troen på at kvinner selv, som sterke individer kan ta makten de fortjener, der de selv kjemper for det. Mer spesifikt; det er ingen sin jobb, inkludert staten å gi spesiell behandling til kvinner fordi de «trenger det» for å lykkes. Kvinner er sterkere enn det.


Et eksempel på denne skjeve behandlingen fra venstresiden er kjønnskvotering. Jeg mener dette sender et signal til kvinner, og menn, at de ikke er gode nok til å selv kunne få de karakterene som trengs, og at de ikke klarer å velge studie selv.


Venstresiden hevder at slike kvoteringer vil gjøre arbeidsmarkedet likestilt og mer mangfoldig, men de glemmer en viktig sak: staten, og dens politikk er ikke alltid løsningen. Jeg har aldri sett poenget ved at staten skal detaljstyre en interesse, et mål eller et marked på vegne av folket, spesielt når argumentet som brukes er at man er god nok til å gjøre det selv. I dette tilfelle er det da at staten kontrollerer hvilke yrker vi utdanner oss til.


Selv mener jeg at politikeres og statens oppgave burde være å forhindre og motarbeide en potensiell urett. En urett kan være dårlige systemer i barnevernet, eller organisert kriminalitet blant unge. Det å ha muligheten til å velge yrke og høyere utdanning selv er ikke en urett.


Med dette ønsker jeg å gå videre ved å møte et stykke fakta som venstresiden sliter med; Kvinner og menn har biologiske forskjeller som påvirker oss gjennom livet. Disse biologiske faktorene kan faktisk hjelpe oss dersom man ikke er redd for, eller imot fakta. Menn er generelt gode på, og interesserte i visse ting, kvinner andre.


Dette er på ingen måte et ultimatum. Kjønnsroller trenger ikke å være dominerende, heller ikke motsigende fra likestilling. Bare fordi majoriteten av et visst yrke er menn, så betyr ikke dette at kvinner ikke har samme mulighet til å gjøre det eksakt like godt. Det er fantastisk med mannlige ansatte i barnehage, og fantastisk med kvinnelige ingeniører. Det som ikke er fantastisk er om de ble kvotert inn på utdanningen deres basert på hva de har mellom bena, ikke kvaliteten de har.


Borgerlig feminisme er derfor vår beste vei til likestilling. Kvinner skal ikke bli behandlet som det fødte offer, eller omtales som svake individer som trenger assistanse for å utføre arbeid. De skal få tillit og stolthet for jobben de gjør i samfunnet.


Vi skal gå ut i arbeidslivet og gjøre det godt. Dersom det er nødvendig, motbeviser vi fordommer og dette med hardt arbeid. Det kan virke vanskelig, men det er den mest effektive og givende strategien vi har. Vi er sterke nok.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.