Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Innfør arveavgiften på de rikeste og øk formueskatten nå!

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Bård Malde-Frøyland
handler om
Profilbilde: Privat. Hovedbilde: "1000-kroners seddel", Norges Bank, (CC BY-ND 2.0)

Lurer vi oss selv til å tro at den økonomien vi lever under er etisk riktig? Jeg skrev til Si;D sin instakonto når de ønsket folk sine upopulære meninger, slik at de kunne få folk til å stemme over dem. Da skrev jeg at det var uetisk å ha verdier på over 1 milliard kroner. Resultatet ble sånn ca 50/50. Men hvorfor synes noen det er greit at noen har verdier på 1 milliard kroner og mer?


Enorm ulikhet er nok de fleste enig om ikke er det beste, men hvor setter vi grensa for hva som er greit? På den britiske nettsida This is Money skriver Jane Denton, «I Brasil hvor gjennomsnittslønna er på £1.95 i timen, vil det ta over 5 millioner år å tjene seg opp til £19billion som er formuen til brasilianske milliardæren Jorge Paulo Lemann». 5 millioner år! Det kan vell de fleste si seg enig i at virker galt og uetisk? At noen skal eie så mye, en sum det ville tatt gjennomsnittsinnbyggeren 5 000 000 år å komme seg opp til. Men er det enklere å peke finer når man snakker om et land med så dårlig økonomi som Brasil? Hva hvis vi ser på vårt eget land?


I Norge er den 27 år gamle lakseARVINGEN Gustav Magner Witzøe den rikeste ifølge skattelistene med en verdi på 20,9 milliarder. Hvis du deler det på 585 000 som er gjennomsnittslønnen i Norge i 2020 ifølge SSB, så ender man på tallet 35 726. Det betyr altså at for å nå verdiene til Norges rikeste så må man jobbe i 35 TUSEN ÅR!


Vi kan spisse oss inn på problemstillingen som ble tatt opp innledningsvis. Hvis vi bare skal tjene 1 milliard med gjennomsnittslønnen så må man jobbe i 1 709 år. La oss si man er enormt dyktig med beste utdannelser og får en lønn på 2 000 000 kroner i året selv da må man jobbe i 500 år for å tjene 1 milliard. Så den egenskapen man trenger for å bli verdens rikeste er å kunne få andre mennesker til å jobbe for så lite at det ville tatt dem tusenvis av år å tjene det Norges rikeste har av verdi.


Skal ikke det lønne seg å jobbe da? I Norge lønner det seg å arve. Hvorfor er vi så naive i Norge at vi skal forsvare de rikeste hver gang de får kritikk? Som vi kan se i Exit så driver mange norske økonomer med spekulering på aksjemarkedet. Så istedenfor å skape verdier i samfunnet spekulerer de heller i hvordan ting vil gå med de som faktisk jobber.


Jeg vil avslutte med noe kjendisøkonom Thomas piketty sa; «For meg er det merkelig at en person som tjener 100.000 euro (900.000 kr) på å jobbe, skal betale masse skatt, mens en person som mottar én eller ti millioner fra familien, ikke skal betale noen ting i skatt. Dette er jo stikk i strid med de nordiske verdiene om at arbeid og prestasjoner skal belønnes.»


Innfør arveavgiften på de rikeste og øk formueskatten nå!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.