Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Arbeiderpartiet har gjort rusreformen til et politisk spill

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Nicolai Østeby, stortingskandidat for Vest-Agder Høyre
handler om
Portrettbilde: Privat. Hovedbilde: Arbeiderpartiet, (CC BY-ND 2.0)

Nå er jeg skuffa, skikkelig skuffa.


I dag har Arbeiderpartiet vedtatt å gå imot regjeringens forslag til rusreform. Etter all sannsynlighet betyr det at forslaget ikke får flertall i Stortinget, og at reformens kjerne er effektivt død.


Arbeiderpartiet har valgt å legge seg på linje med Senterpartiet, og vil tilby hjelp og oppfølging til det de kaller tunge avhengige, men straff og stigma til røkla. Noen blir altså verdige nok for hjelp og utstrakte armer, mens andre ikke blir det. De vil ikke svare på hvordan man definerer hvem en tung avhengig er, hvordan de som er på vei inn i rusen skal møtes av systemer, hvordan sårbar ungdom skal vernes for bøter og ruskontrakter uten dokumentert effekt, og kanskje verst av alt: hvordan dette er praktisk mulig å gjennomføre, og om det egentlig er lovlig (se Grl. § 98 - likhet for loven).


Vedtaket forholder seg ikke til forskning, og legger heller ikke til grunn noe forskningsgrunnlag for å videreføre straffelinjen - til tross for at «straffekreftene» i Ap strengt tatt sitter med bevisbyrden. Videre er det oppsiktsvekkende å høre statsministerkandidat Jonas Gahr Støre lage et bilde av at rusreformen legger opp til at narkotika blir nærmest lovlig. Det vet han så altfor godt at det ikke blir. Og den «dårlige signaleffekten» han er redd for - ja den kan han takke seg selv for å skape.


Men det er egentlig ikke det som gjør meg mest skuffa. For noen timer etter vedtaket ble gjort, presterer stortingsrep. Kari Henriksen fra min egen by å uttale til Fædrelandsvennen at rusreformen var et prestisjeprosjekt for valgkampens del, og lager et politsk poeng ut av dette er et nederlag for regjeringen. Det sitatet håper jeg stortingsrepresentanten trekker tilbake.


For la det ikke herske noen tvil: dette er først og fremst et nederlag for nettop de unge menneskene Henriksen er så bekymret for. De unge menneskene i byen vår som er i «risikosona» for å begynne med rus. Ungdommer som gjerne har hatt det ganske tøft, og som bruker narkotika for å holde traumen i sjakk. Jeg har foreløpig ikke sett noe forskning, eller hørt noen eksperter, leger, ungdomsarbeidere el. som hevder at det er effektivt å straffe unge mennesker med traume.


Disse ungdommene trenger hjelp, oppfølging og forståelse. Ikke trusler om straff, reiseforbud til USA, pisseprøver, inngripende ruskontrakter, og et rulleblad som ødelegger mulighetene dine for resten av livet. Og på toppen av det hele; vi vet så altfor godt at dette rammer ungdommer svært usosialt. Dette rammer først og fremst ungdommer fra lavere sosioøkonomisk bakgrunn med lavt utdannede foreldre, og straffelineknmot ungdom er derfor dobbelt urettferdig.


Jeg har dessverre liten tro på at et kompromiss med et Ap fastlåst i fortiden vil oppfylle intensjonene med regjeringens rusreform. Det virker også som om Ap ikke har særlig interesse av å forhandle om et såpass viktig tema - når reformen  tydeligvis oppfattes mer som et valgkamp-stunt.


Men det hjelper ikke bare være sur og grinete. Jeg har troa på at flinke folk i AUF og mer progressive deler av Ap vinner gjennom til slutt, at rusreformen blir realitet i Stortinget, og realitet i hverdagen til menneskene som trenger den mer enn noe annet.

Det er en kamp jeg vil stå sammen med dem i.


Dette innlegget ble først publisert på Facebook.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.