Pluss-ikon. Jeune.no - Un debatt
Jeune Norge logo. Logoen til Jeune Norge. Jeune sin logo.

- Vi må sette eleven foran systemet!

"Nivåvalg i matte gir meg muligheten til å følge med i timen og lære mer. Nå er det på tide å innføre fritt nivåvalg i flere fag."

Elisabeth Grøndahl Tangen, leder i Aker Unge Høyre

April 29, 2021, 2:59:21 PM

Muligheten til å velge eget nivå i matte er min største motivasjonsfaktor til å følge med i timen. I fjor valgte jeg det vanskeligste nivået, 1T. Stoffet var hardt og vanskelig å forstå. Jeg måtte jobbe lenge for å få til de letteste oppgavene, og satt ofte oppe sent om kveldene før prøver. Selv om læreren var veldig flink, greide jeg ikke å få det til å stemme. Til slutt mistet jeg motivasjonen. Heldigvis hadde jeg muligheten til å velge et annet nivå.


På videregående i dag kan de som syns matte er lett ta et fag, og vi andre kan velge et enklere nivå. I år har jeg selv valgt matematikk 2P, som er dette «letteste» matte-nivået man kan ta i 2. klasse. Jeg merker for første gang på lenge at jeg har kontroll i timene. Stoffet er tilpasset mitt eget nivå, som har ført til at jeg ikke lenger føler meg dum. Jeg har troen på at jeg kan få til det vi jobber med i timen, og jeg vil at flere skal føle på denne mestringsfølelsen, også i andre fag.


Fritt nivåvalg er nemlig viktig for at vi skal få til det vi jobber med. Vi må innse at alle ikke er best i alt, og at det er helt greit – men da må vi både gjøre det vanskeligere for de flinkeste, og lettere for oss som sliter med et fag. Vi må legge fra oss tanken om at alle skal gjennom den samme kverna, fordi vi ser at det ikke funker. Å innføre fritt nivåvalg vil føre til at man faktisk lærer noe og får med seg det som skjer i timen, i tillegg til at man får bedre motivasjon.


En misforstått innvending mot fritt nivåvalg er at det vil skille elevene i klassene og skape «tapere» og «vinnere». Denne tankegangen er skadelig for elevene, og det er ikke rart at skoleelever føler på presset og sliter når partier på venstresiden har denne innstillingen. De mener nemlig at hvem man er som person skal baseres på hvordan man gjør det i ulike fag. Dersom vi klarer å kvitte oss med denne mentaliteten er det få ting som står i veien for å kunne innføre fritt nivåvalg.


For å få verdens beste skole, må den være der for alle, ikke bare de aller flinkeste. Jeg vil at flere skal finne skolegleden ved å velge et fag på sitt nivå. La oss innføre fritt nivåvalg i enda flere fag, og sikre lærelyst hos flere elever!

Portrettbilde: Aker Unge Høyre. Hovedbilde: Luqman Wadood, jeune.no

Noe på hjertet? tips@jeune.no

Vipps Jeune Norge

Jeune.no får ikke pressestøtte (enda). Vipps til 665544 og hjelp oss med å holde nettsiden i live. 20kr er nok. 🧡

Penger går til drift av hjemmeside og utvikling avprosjekter rettet mot unge samfunnsengasjerte

© 2021 - Jeune Norge AS

Org.nmr: 926 569 279

4041, Hafrsfjord

Ans. Redaktør/ Daglig leder:

Luqman Wadood - luqman@jeune.no

Administrasjonen: admin@jeune.no

  • Snapchat
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • LinkedIn
Vipps Jeune Norge

Vipps 665544

Støtt Jeune Norge

Penger går til drift av hjemmeside og utvikling av prosjekter rettet mot unge samfunnsengasjerte