Kjøp denne annonseplassen
Send mail
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Vær så snill, ikke gjør hverdagen min vanskeligere

15.7.2021
Skrevet av Amir Hashani, skuespiller og samfunnsdebattant
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Privat.
Jeune⌁portalen

Et åpent digitalt ressurssenter for spirende unge skribenter.

Les mer

Mitt navn er Amir og jeg bruker rullestol og rullator. Jeg har åtte verv i ulike organisasjoner, er skuespiller og aktiv i samfunnsdebatten. Med andre ord er jeg en svært aktiv person og har en utrolig hektisk hverdag. Jeg er opptatt fra morgen til kveld og får så vidt i meg frokosten før jeg må ut døra for å rekke avtaler og møter. Jeg elsker å være så engasjert som jeg er. Det er slik jeg kan være aktiv på ulike områder og si hva jeg mener.

En plage i hverdagen

Det er dessverre noe som plager meg i hverdagen og som hinder meg i å være aktiv og delta i samfunnet. Denne hindringen går også utover livskvaliteten. Hindringen er elsparkesyklene.

Hvordan er det at noen elsparkesykler – praktiske transportmidler for folk flest – hindrer meg i å leve livet mitt? Godt at du spør. Det er ikke elsparkesyklene i seg selv som er problemet. Det er hvordan hensynsløse brukere – som det tydeligvis er veldig mange av – slenger fra seg elsparkesyklene etter bruk. Og det er dessverre ikke kun noe jeg møter på i hovedstaden. Jeg har også opplevd lignende hindringer og ubehagelige møter med elsparkesykler i andre norske storbyer som Bergen.

Amir Hashani, i rullestolen sin. En elsparkesykkel ligger midt i veien. Oppdatering 16. juli 2021: Bildet er et illustrasjonsfoto. (Foto: Privat.)

Kommer for sent til sykehustimer

Jeg opplever at fortauene ofte er forpestet av liggende og stående elsparkesykler som gjør reisene mine ti ganger vanskeligere enn det de egentlig skal være. Midt på fortauet. Midt i der jeg må kjøre for å komme meg frem til det jeg må frem til. Fortauet, som er min kjørebane, den eneste plassen jeg kan ferde, må være fritt. Jeg må, som alle andre mennesker, komme meg frem til plasser, rekke møter og legetimer. Men det kan jeg ikke gjøre. Jeg kommer ofte for sent til avtaler på sykehuset og går glipp av flere viktige møter. Elsparkesyklene ødelegger hverdagen min, rett og slett.

Hvem i alle dager trodde at dette var en god idé?

Det er dessverre ikke kun jeg og andre rullestolbrukere som opplever at det er krevende å komme seg fra A til B på grunn av elsparkesyklene. Jeg vet godt at blinde og mennesker med svakt syn opplever lignende ubehagelige møter med slengte elsparkesykler. Elsparkesykler er med andre ord et digert problem for flere funksjonshemmede. Spørsmålet er derfor: Hva er det våre politikere gjør med problemet? Jeg synes det er rart at det finnes gode løsninger for parkering av sykler – som selvsagt er positivt – men ikke for elsparkesykler. Hvem i alle dager trodde at det å introdusere flere titusener av digre elsparkesykler inn i bybildet, uten gode parkeringsløsninger, var en god idé? Var det virkelig ingen i kommunen(e) som så for seg det infernoet som nå finnes i storbyenes gater?

Derfor trenger vi en ny regjering

Jeg skrev et innlegg i Dagbladet i fjor om problemet med elsparkesyklene. Jeg mener at ingen forbedringer har skjedd siden den artikkelen ble lagt ut. Hverdagen min er fortsatt like tøff som før, takket være sparkesyklene. Jeg mener derfor at dagens politikere, blant andre Knut Arild Hareide, ikke har tatt nok hensyn til vi som er funksjonshemmede, spesielt vi i rullestol. Det er på tide med en ny regjering, en regjering som virkelig bryr seg om funksjonshemmedes rettigheter og hverdag.

Fortauene skal være tilgjengelige for alle, og jeg håper inderlig at politikerne tar grep. Dere må handle nå. Og til dere som bruker elsparkesykler: Vær så snill, rydd opp etter deg. Legg fra deg elsparkesykkelen på en måte som ikke er til hinder for andre.

Vær så snill, ikke gjør hverdagen min vanskeligere.

Denne teksten er samskrevet av Amir Hashani og Luqman Wadood.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.