Støtt studentene bak Jeune
Vipps: #665544

Gi oss en liten donasjon. 30kr er nok!

Stilling
Vel Tenetur
Nostrum
Aut
Debitis
Jeune.no («skjønn») er et ungdomsstyrt talerør for unge. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

– Under Solberg-regjeringen ble det rekordmange nye uføre. Nå må Støre snu

17.11.2021
Guro Helene Sørdalen, Unge Sentrum
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Håvard R. Magelssen
Følg oss på Instagram

Gjør som 3000 andre nordmenn og få unge meninger rett i feeden.

Følg
20kr er mer enn nok

#665544 er vårt
Vipps-nummer

Støtt studentene bak Jeune

Den nå avgåtte Solberg-regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett for neste år å fjerne fribeløpet i uføretrygden. Tidligere kunne man tjene 40.000 kroner uten å få avkortet uføretrygd. Nå forsvinner muligheten og Støre-regjeringen ser ikke ut til å gjøre noe med dette. Det er skuffende.


Vi vet allerede at mange faller utenfor arbeidslivet av ulike grunner. Vi vet også at over 100 000 funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet selv om de både vil og kan jobbe. Vi må begynne å se på hvorfor folk faller ut av arbeidslivet. Hva er det med den politikken som føres som gjør at flere faller utenfor?


Under Solberg-regjeringen ble det rekordmange nye uføre. Dette er ikke fordi folk har blitt late og det er heller ikke fordi folk ikke gidder å jobbe. Dette er rett og slett dårlige holdninger som får vokse. På grunn av politikken som føres og at holdninger om at syke eller uføre ikke gidder å bidra for leve fritt.

Da statsbudsjettet ble lagt frem var det flere forslag som kommer til å gå hardt utover mennesker som har falt ut av arbeidslivet, men spesielt uføre og folk på arbeidsavklaringspenger. Dessverre ser vi nå at de fleste av disse forslagene ikke er blitt reversert.


Konsekvensene av denne politikken blir skjev og de sosiale forskjellene blir bare større. I dag blir uføre nærmest straffet for å prøve å komme tilbake i arbeidslivet. Dersom trygden blir avkortet fra første krone blir man sperret ute fra en rekke arenaer. Der man tidligere kunne ha en liten inntekt på siden, ta på seg hagearbeid i ny og ne, eller ha organisatoriske eller politiske verv får man ikke lenger de samme mulighetene som resten av befolkningen.


Å skaffe litt egen inntekt handler ikke bare om de ekstra kronene, men kanskje først og fremst om følelsen av å høre til i samfunnet. Det gir deg et nettverk, en mening, rutiner og tilhørighet. Med dette forslaget er det en “alt eller ingenting”-politikk som føres - enten må du kunne arbeide fullt ellers blir du dyttet kraftig i retning av å ikke bidra i det hele tatt. Dette er en aktiv forskjellspolitikk som går hardt ut over funksjonshemmede og kronisk syke.


Vi som samfunn skal ikke aktivt hindre folk fra å delta og engasjere seg. Å fjerne fribeløpet i uføretrygden er en oppskrift på utenforskap. Dette kuttet gjør at samfunnet går glipp av utrolig mange ressurser og folk får ikke muligheten til å realisere sitt potensial. Nå må Støre snu.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.
Støtt studentene bak Jeune
Vipps: #665544

Gi oss en liten donasjon. 30kr er nok!