ANNONSE
Norge trenger olje og gass.
Meld deg inn i FpU
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Nei til gratis bind og tamponger

5.8.2021 14:22
Thilde van Djik, fast skribent for jeune.no
Profilbilde: Privat, Hovedbilde: "Tampon Tuesday", (CC BY-NC 2.0)

I de siste årene har det vært stor debatt rundt temaet om bind og tamponger burde være gratis eller ikke. I debatten om at disse varene burde være gratis blir det trukket fram at vi kvinner ikke har valgt å blø og at produktene derfor burde være gratis. Det som er problemet med dette er at det er mange ting i livet vi ikke har valgt selv. De med synsproblemer har jo ikke valgt det. Skal de få tilbud om gratis briller og linser? Eller for å dra det helt på spissen, skal dopapir være gratis fordi alle må gå på do og trenger noe å tørke seg med?


Norge burde ta inspirasjon fra Storbritannia. Der har de fjernet momsen på bind og tamponger slik at kvinner i gjennomsnitt sparer 470kr i løpet av deres liv med menstruasjon. Dette er noe jeg kan forholde meg til siden det er under 500-lappen i løpet av livet. Det gjør en minimal forskjell, men den er til stede. Et forslag som har kommet opp er at skoler og helsestasjon skal tilby gratis menstruasjonsprodukter på lik linje som kondomer. Dette er et tilbud som kanskje er bedre å starte opp med istedenfor å gjøre alt gratis. I tillegg til at det er de unge i samfunnet man når fram til, med lavere inntekt enn gjennomsnittskvinnen i Norge.


Fattigdom trekkes inn i bildet, og ja det er ikke alle kvinner som har råd til noen pakker med menstruasjonsprodukter hver måned. Om denne kvinnen har døtre som også har fått sin menstruasjon kan det være enda dårligere med penger. Det er viktig å presisere at også menn kan måtte betale for produktene dersom de er alene med barn. Kanskje vi heller burde kjempe for en ordning i nav slik at man kan søke om tilskudd til menstruasjonsprodukter. I dag er det mulig å søke om en del diverse ting som man ikke har råd til selv. Det er alt fra bostøtte, sykepenger, oppfostringsbidrag, yrkesskade og mye annet. Så da er det kanskje på sin plass å få inn en slik ordning til de som står uten penger. For livet er ikke gratis og det er mange ting i livene våre som ingen av oss kan noe for, men som vi likevel må betale for. Alt kan ikke være gratis.


Det er ikke bare fattigdommen som blir dratt fram ved kampen om gratis menstruasjonsprodukter. Det er også likestilling. Elisabeth Tangen skriver i VG «Det finnes faktisk større likestillingsproblemer enn at jeg er må betale for hygieneprodukter, som de uten mensen slipper.» Likestilling handler nettopp om mer enn dette. Likestilling handler om at kvinner og menn skal ha lik mulighet til å gjøre ting. De skal ha like muligheter for å bli sjef. De skal ha lik mulighet for helsehjelp. De skal ha lik mulighet innenfor sport osv.


Kvinner og menn er ikke like og alt kan ikke være likt heller, nettopp fordi man har forskjellige behov. Det er sikkert noe menn bruker penger på, som kvinner ikke gjør. Og det er greit. Alt trenger ikke å være likt alltid, fordi man har forskjellige behov og man er nødt til å gjøre tilpasninger. Dette gjelder ikke bare i forhold til kjønn, men like mye hver enkelt person og da er vi tilbake en ordning for de uten penger til menstruasjonsprodukter. Det er en tilpasning samfunnet gjør for dem som ikke har råd.


Istedenfor å bruke penger på bind og tamponger hver måned, så er det mulig å bruke en litt større sum på et produkt som varer lenger. En menskopp koster rundt 400kr og kan brukes opptil 10år. (https://menskoppen.no ) Det finnes også andre produkter som gjenbrukbare bind. En pakke med 3 stykker koster rundt 200kr og tåler opptil 200 vask. (https://smartasaker.no ) Så her kan en ta enkle grep for å spare både miljø og lommebok, uten at det krever altfor mye.


Ved at menstruasjonsprodukter blir gratis, er staten nødt til å kutte i andre ting. Om det ikke blir gjort er vi nødt til å betale mer skatt, for å finansiere gratis menstruasjonsprodukter. Norsk økonomi er et hjul som skal gå rundt. Det er jo nettopp sånn at statsbudsjettet blir justert hvert år og staten har en sum penger de kan bruke. Skal noe bli gratis, må noe annet bli dyrere. Hva som blir dyrere, det vet vi ikke. Det kan være at prisen på matprodukter går opp eller at pensjonspengene fra staten blir mindre. Hva vil du «ofre» for å få gratis bind eller tamponger?

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: