Stilling
Nostrum
Debitis
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Kampen er ikke over!

21.6.2021
No items found.
Sunniva Lisæth Schøyen og Elly Jelena Aspaas
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Privat

Onsdag 28. april fikk vi under eksamensinformasjon vite at om vi havner i karantene på eksamensdagen, så får vi ikke vitnemål og må vente helt til høsten for å ta den opp igjen. Vi sitter allerede og  jobber oss i hjel med heldagsprøver i alle fag. Dette er fag som så og si har vært et eget studium for mange elever hvor det digitale ikke strekker til. Nå har vi prøvd i flere måneder å få frem stemmene til elevene som sliter. Når skal du høre oss, Guri Melby?


Først og fremst er dette en felles dugnad vi alle må ta del i. Derfor prøver vi unge hver eneste dag å tilpasse oss den nye skolehverdagen. Hver dag kommer det nye bekymringer og ny informasjon for hvordan de neste dagene og ukene blir med tanke på skole, eksamen og russefeiring. Vi prøver vårt beste å få med oss alt fagstoff før eksamen og strever med selv studiene som aldri tar slutt. Praktisk muntlig eksamen er avlyst på grunn av smittevern og manglende læring, eksamen i fjor ble også avlyst på grunn av manglende læring etter 3 måneder med hjemmeskole, men her sitter vi og har hatt av og på hjemmeskole i over et år og må fortsatt bruke den siste motivasjonen vi har igjen på å måtte bekymre oss for hva vi kommer opp i. Eksamen skal være den mest rettferdige vurderingen vi har, så hva er logikken når dette har vært et av de mest urettferdige årene vi har gått igjennom?


Utdanningsetaten har tatt utgangspunkt i at det ikke er alle som har arbeidsforholdene til å ha eksamen hjemme, og dette er selvfølgelig forståelig, men hvordan er da eneste løsningen å flytte eksamen til høsten og risikere at du ikke får vitnemål hvis du ikke får tatt den? Flere har lagt planer om å for eksempel reise bort til høsten eller gå på skole i utlandet, og om man skulle vært så uheldig å havne i karantene, er man nødt til å avlyse disse planene. Denne løsningen skaper en ekstrem stor usikkerhet og frykt hos unge. Vi er redde for å gå på skolen, gå ut, gå på butikken, med en konstant tanke om at vi ikke kan havne i karantene nærme eller på eksamensdagen.


Vi er slitne og lei, vi jobber så sinnsykt hardt for å klare å komme oss igjennom dette, og håpet har ligget rett etter sommerferien for en kanskje mer normal hverdag for oss alle. Men det håpet blir borte når konsekvensene for å havne i karantene er så store og det gir ikke mening at regjeringen kan ta fra oss mulighetene som venter på oss til høsten. Det er utallige med leserinnlegg fra unge og anbefalinger fra både barneombudet og utdanningsetaten om å avlyse eksamen, men likevel så tviholder Guri Melby på muntlig eksamen. Hvorfor ikke bare finne en god løsning med anbefalingene? For slik det ser ut nå er det store mengder misnøye blant de som har noe de skulle sagt. Så kjære Guri Melby, vær så snill og hør på oss, avlys muntlig eksamen!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.