Vipps til #665544 og støtt de unge studentene bak denne siden.

20kr er mer enn nok!
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Jødehat og dobbeltmoral

18.9.2021 20:25
Helal Said
Selfie: Privat. Hovedbilde: Skjermbilde

De siste ukene har vi sett en eskalering av Israel-Palestina konflikten. Det er en konflikt, som i mine øyne, handler om mye mer enn bare Israel og Palestina. Det er en verdikonflikt og en religiøs uenighet som har eksistert i Midtøsten i hundrevis av år.


Til unge muslimer som bor i Europa:


Mange av dere går til protester mot Israels bombing av Gazastripen – og det er helt greit! Jeg vil også ha slutt på krigen og ønsker at færrest mulig skal dø på begge sider. Men ønsker dere virkelig fred? I så fall, hvor kommer alt deres hat fra? Den siste tida orker jeg ikke å åpne TikTok og andre sosiale medier på grunn av hatefulle videoer hvor propalestinske demonstranter river og brenner det israelske flagget - som har et jødisk symbol midt på. I går kveld så jeg en video av en ung mann som printet et israelsk flagg på en sko. Han ble hyllet av både demonstranter og i kommentarfeltet. Slike videoer blir sett av millioner av brukere. Hatefulle kommentarer som f.eks. sammenligner det israelske flagget med dopapir, får tusenvis av likerklikk. Noen av demonstrantene viser aggresjon, river i motdemonstrantenes israelske flagg mens de hylles og får applaus fra sine propalestinske meddemonstranter.


Jeg reagerer ikke så mye på de hatefulle kommentarene, men på dobbeltmoralen. Ønsker de å oppnå fred ved å brenne noe? Hvorfor blir så mange unge muslimer forbanna når SIAN (som har nesten ingen støtte i Norge) brenner koranen, mens de hyller mennesker som brenner et flagg som har et jødisk symbol på?


Jeg forstår følelsene til lederen i Palestinakomiteen Line Khateeb når hun sier at hun blir redd når noen jødiske ekstremister roper «Død over araberne» i Israel. Det jeg ikke forstår er hvorfor hun ikke never ekstreme muslimer som roper det samme mot jødene både i Israel og i Palestina. Hvordan vil du vurdere situasjonen her i Europa, Line? Blir du ikke redd når tre biler pyntet med palestinske flagg kjører til et jødisk distrikt i London og tuer innbyggerne med å «drepe jøder og voldta deres døtre»? Hvorfor er du stille når den britiske organisasjonen «The Community Secuity Trust» registrer 116 antisemittiske hendelser i Storbritannia mellom 8. og 18. mai? Jeg er 21 år gammel og jeg kan slå fast at jeg har aldri sett så mye hat i hele mitt liv.


Det var vestlige medier som BBC og Reuters som var først ute med å opplyse om hvordan uigur-muslimmer utsettes for kulturell undertrykking og siniseringspolitikk i Kina. Alle reagerer sterkt på det, og mange av dere, unge muslimer i Europa, valgte å vise sin støtte til uigurer ved å endre profilbildet og opplyse om det på sosiale medier. Men har noen av dere startet noen som helst kampanjer for å redde etniske og religiøse minoriteter i arabiske land etter at Nadia Murad fikk Nobels fredspris i 2018?


Det er skummelt når europeiske muslimer lukker øynene på etnisk rensning av minoriteter i Midtøsten og samtidig roper de «Allahu akbar» på Karl Johans gate i Oslo til støtte for Palestina.


Noe annet som skremmer meg er drapet på den franske læreren Samuel Paty som viste Muhammad-karikaturer under en skoletime som handlet om ytringsfrihet i 2020. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo i 2015 i Frankrike er også noe som skremmer meg. Charlie Hebdo, som er kjent for sine politiske satirer, lager karikaturer om både kristne, jøder og muslimer. De kritiserer både høyre -og venstreorienterte politikere, men de har aldri blitt angrepet av andre enn muslimske ekstremister. Hvorfor protesterer dere ikke mot angrepene? Hvorfor ønsker dere ikke å spre tanken om at Islam tar avstand fra ekstremisme og hvorfor opplyser dere ikke om problemene på sosiale medier? Dere skriker derimot høyt «Boikott Frankrike» når det franske parlamentet vurderer å forby religiøse symboler (inkludert hijab) på barn.


I løpet av de siste ukene har terrororganisasjonen Hamas skutt over fire tusen raketter mot Israel for å drepe flest mulig sivile og skape mest mulig frykt. Grunnen til det er færre drepte i Israel enn i Palestina er at det førstnevnte landet har et luftvernsystem som ifølge BBC avskjærer 90% av raketter som blir skøyt fra Gaza. Israel prøver i hvert fall å svare med målrettede angrep mot bygg som terroristene bruker som kontorer. Israel varsler til og med på forhånd om at de skal ødelegge en bygning. Det er veldig trist at Hamas velger å ha militære baser i tettbefolkede deler av Gaza og bruker sivile palestinerne som et skjold i sin politiske kamp. Det som har skjedd i Israel-Palestina de siste ukene, kan kalles for en krig hvor begge parter bomber hverandre. Som følge av krigen, skjer det en tragedie – sivile mennesker dør på begge sider.


Poenget mitt er: Midtøstens største problem er at en realistisk epoke ikke har kommet til muslimske land ennå. Ingen ønsker å innse og akseptere de viktigste samfunnsproblemene som ligger dypt i den kollektivistiske kulturen. Hamas prioriterer å angripe fienden istedenfor å sørge for at palestinske barn overlever, er trygge og får en god utdanning. De skyter først og bruker deretter sivile palestinere som skjolder mot Israelske raketter. Muslimske demonstranter i Europa kritiserer verken Hamas, styresettet eller de verdiene som prioriteres i muslimske land. De vil heller skylde på Israel. Jeg ønsker at flere unge norske muslimer skal ta opp samfunnsproblemene i muslimske kollektivistiske kulturer. Jeg ønsker at dere skal bry dere om palestinske liv like mye som om jesidieske, israelske og minoritetsliv i muslimske land. At Israel alene har flere Nobelprisvinnere enn alle de 23 medlemmene av den arabiske liga til sammen ikke er en fornærmelse, men en utfordring til å handle. Jeg støtter Israel fordi det er et land som driver med vitenskap og setter liberale verdier høyt rundt mennesker og land som uansett forhandlinger og avtaler, ønsker å skyve Israel ut i havet. 


Israel har rett til å forsvare seg når de blir angrepet med tusenvis av raketter. Det er skummelt å se hvordan europeiske jøder utsettes for hat og vold igjen og dette bekrefter at Israels eksistens er nødvendig for jødenes sikkerhet og trygghet.


Man oppnår aldri fred ved å prioritere ens liv overfor andres.


Man oppnår aldri fred ved å prioritere angrep på fienden foran sivile liv.


Man oppnår aldri fred ved å spre hat og true mennesker.


Ingen endringer kommer til å skje dersom vi lukker øyene på samfunnsproblemer.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: