ANNONSE
Norge trenger olje og gass.
Meld deg inn i FpU
Tilsvar
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Jeg er lei av at samtalen er om vår reaksjon og ikke rundt deres MANGEL på reaksjon.

11.8.2021 23:23
Skrevet av Eilif Finnseth, Miljøpartiet De Grønne
Foto: Privat

Ekstreme sjønivåer som normalt kommer hvert hundrede år, vil kunne bli så vanlig som hvert år ved slutten av dette århundre. Dette er ikke MDGs spinning av en nyhetssak. Dette er IPCC som forteller.

Hvorfor kan Ketil Solvik-Olsen si at FNs rapport er «dyster», men når Une Bastholm sier hun blir lei seg så er det klimahysteri?

FNs eksperter forteller at alle land må slutte med olje – og gassproduksjon. Alle som en. Til og med vi i «lille» Norge. Dette er ikke hysteri. Dette er realisme.

Venstresiden generelt, og MDG spesielt, er de som møter århundrets viktigste kampsak med reell politisk vilje. Politisk vilje er ikke propaganda eller en hysterisk reaksjon. Det er håp.

Siden 1990 har Norge kuttet 3% av våre utslipp. Så noe nytt må til for å få denne klimaskuta til å styre riktig. Det er ikke målet at staten skal vokse for å få slutt på klimakrisen. Men når endring haster så trengs det statlig handling til å få dette i gang. Miljøpartiet de Grønne ønsker en gradvis utfasing av oljesektoren. 2035. Det er ikke så lenge til, men for å nå verdens klimamål så må også vi få dette til. Dette er ikke noe Lan Marie Berg har funnet på. IEA forteller oss det.

FNs eksperter forteller at alle land må slutte med olje – og gassproduksjon. Alle som en. Til og med vi i «lille» Norge. Dette er ikke hysteri. Dette er realisme.

Menneskelige aktiviteter har økt mengden Co2 i atmosfæren med 48% over det som var i atmosfæren i 1850. Haugevis med klimavitenskap forteller at mennesker står bak oppvarmingen. Den er ikke naturlig, men høyst unaturlig og svært skadelig. Varmen og ekstremværet vil få katastrofale konsekvenser for bønder, havet, andre lands vannforsyninger og vår infrastruktur.

Vi kan se på klimapolitikk på to måter

Den første er det som er nevnt over. Det bør være alle norske partiers moralske plikt å gjøre alt vi kan uansett for å holde 1.5 graders målet.

Den andre måten er å se mellom kortene at norsk energipolitikk vil gjøre oss ute av stand til å konkurrere, altså tjene oss pengene vi er så glade i, i en grønn kapitalisme. USA og Joe Biden går foran med store mål i kutt og klimanøytrale energisektorer innen 2035 og et nullutslippsland innen 2050. Kina leder på sol – og vindkraft. Utviklingen deres går raskt. Hvor langt bak skal Norge ligge før vi skjønner at vi tabbet oss ut med nye oljelisenser?

Oljen mister verdi. andre land vil slå oss i fremtidens marked. Jeg vet at Fremskrittspartiet er glad i privat økonomi, så hjelp oss å ruste Norge til å kunne konkurrere i fremtiden. Det høres kanskje ut som store samfunnsomveltninger, selv om forskning sier at det ikke vil koste oss så mye som hysteriske Fremskrittspartiet sier, men uansett er det verdt det. Vi kjøper barna våre en levevennlig planet. Bra investering?

Obligatorisk oppmøte til klimadugnad!

Det er en reell internasjonal bekymring om kutt i oljeproduksjon kan føre til karbonlekkasje. Likevel er undersøkelser på dette tydelige på at å kutte i norsk petroleumsvirksomhet en god måte å kutte norsk utslipp på, og våre utslipp vil neppe bli «tatt igjen» av andre land. Det vil nytte å kutte her til lands. Og for å repetere, forskning sier at alle land må kutte i oljeproduksjon. De sier ikke alle land, unntatt norsk petroleum. Det gjelder dessverre oss også.

MDG er ikke maktkåte. Vi er klimahandlingskåte.

Vi går ikke på valg på å gå inn i regjering. Vi går på valg på å sette politiske ultimatumer. Politikk og endring først. Før vi sier ja til en hånd på rattet i regjering må vi bruke all vår energi på å sørge for at de andre norske partiene ikke kjører bilen inn i en fjellvegg med dårlig klimapolitikk.

Det er bra at Frp vil benytte seg av kunnskapen til arbeidere innen oljesektoren for å skape grønne næringer. Det vil Miljøpartiet de Grønne også! Bare stem med oss når vi foreslår vår politikk på stortinget, FrP, så skal dere se at vi blir optimister.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: