Kjøp denne annonseplassen
Send mail
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

– I løpet av tiden du brukte på å lese dette så har over 15 jenter blitt giftet bort

10.10.2021
Da Malala ble skutt av Taliban for hennes engasjement for jenters rett til utdannelse var jeg 7 år gammel. Jeg var veldig liten og levde stort sett i min egen boble. Jeg trodde at alle jenter hadde det slik jeg hadde. Derfor ble angrepet på Malala en tankevekker for meg.
Arina Aamir, tidligere utviklingsminister for en dag og nominert til Jenteprisen 2021
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Utenriksdepartementet
Jeuneportalen.

Et åpent digitalt ressurssenter for spirende unge skribenter.

Les mer

Fra å være en 7 år gammel jente som så på lange skoledager som sitt største problem, begynte jeg å engasjere meg mer og mer for de store utfordringene i vår verden. Som jenters rett til utdannelse, deres frihet og deres rettigheter. For meg virket det så innmari urettferdig at noen jenter ble fratatt sin rett til å drømme, og sin rett til å ønske, bare fordi de ikke har vært så heldige at de ble født i Norge, slik som meg.

Kampen mot diskriminering og for likestilling blir bare viktigere

Du tror kanskje at problemet ikke er så stort fordi du ikke ser det selv, men det du ikke vet er at hvert tredje sekund blir en jente giftet bort mot sin vilje. Du tror kanskje at kampen mot urettferdighet er over, men det du ikke vet er at det er 130 millioner jenter som ikke går på skole i dag. Du tror kanskje at alle har de rettighetene du har, men det du ikke vet er at det har blitt utført kjønnslemlestelse på 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag. Og du tror kanskje at likestillingen mellom kvinner og menn i er arbeidslivet, den er god, men det du ikke vet er at jenter er overrepresentert i lavlønte yrker.

Det du heller ikke vet er at i løpet av tiden du brukte på å lese dette så har over 15 jenter blitt giftet bort.

Vi lever i en verden bygget opp av menn

Kjære du som leser dette,

Vi lever i en urettferdig verden. Vi lever i en verden hvor jenter blir sett på som mindreverdige og guttene blir sett på som en gode. Vi lever i en verden hvor jenter blir undertrykket, hvor de blir nedprioritert og hvor de ofte må bære på konsekvensene av deres families valg.

Vi lever i en verden som gjør enkelte jenter avhengige av en mann. Som ikke gir dem muligheten til å sikre seg selv selvstendighet. Vi lever i en verden bygget opp av menn.

Norge har et særskilt ansvar

Men du og jeg, vi er heldige. Vi er faktisk veldig heldige. Vi ble født i et samfunn som ivaretar våre menneskerettigheter, som setter oss i sentrum – og som aldri vil la oss bli utsatt for menneskehandel. Disse jentene var ikke like heldige som oss. De ble født i en fattig familie og i et samfunn som ikke ser på barneekteskap som et lovbrudd. Som ikke ser på jenters utdannelse som en nødvendighet. Som ikke ser på sosial kontroll som et menneskerettighetsbrudd. Det er en trygghet å vite at loven er på din side, men den trygghet har ikke de.

Derfor mener jeg at Norge har et særskilt ansvar som et av verdens rikeste land til å hjelpe disse jentene med å sikre seg den utdannelsen de trenger og bekjempe barneekteskapene de står i fare for å bli utsatt for. For å sikre dem de rettighetene de har krav på, og de mulighetene de trenger.

Men det ene og alene holder ikke. Du og jeg har også et ansvar. Jeg skjønte etter hvert at mitt sterkeste våpen, det er min stemme. Jeg skjønte at jeg måtte bruke min stemme for å tale mot urett og for rettferdighet. Jeg måtte bli stemmen til de som ikke hadde en, slik at de også følte seg hørt. Det håper jeg du gjør og.

Norge har et særskilt ansvar som et av verdens rikeste land til å hjelpe disse jentene med å sikre seg den utdannelsen de trenger og bekjempe barneekteskapene de står i fare for å bli utsatt for

La oss ta i bruk denne dagen - og alle andre dager - til å kjempe for likestilling

For når jeg skriver dette i dag, så taler jeg ikke på vegne av meg selv, men jeg taler på vegne av Aisha i Afghanistan, som drømmer om å bli lege for å redde andres liv. Det hun ikke vet er at hennes eget liv står i fare akkurat nå. Jeg taler på vegne av Fatima fra Iran som drømmer om å bli advokat, for å bekjempe urett, og sikre rettferdighet. Nå er det hennes egne rettigheter som står i fare for å bli ofret.

Jeg taler for alle de jentene som har mål og drømmer for sin fremtid. Som drømmer om å bli noe, som drømmer om å gjøre noe, og som kunne bidratt til forandring.

Det er for dem jeg skriver dette i dag. For å vise dem at det fortsatt er håp. At vi er mange som kjemper deres sak og at de ikke er alene. De må ikke miste håpet, og vi må ikke slutte å kjempe!

La oss ta i bruk denne dagen - og alle andre dager - til å kjempe for likestilling, til å kjempe mot urettferdighet og for rettferdighet.

La oss ta i bruk denne dagen - og alle andre dager - til å vise disse jentene at vi står med dem. Gratulerer med jentedagen!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.