ANNONSE
Norge trenger olje og gass.
Meld deg inn i FpU
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Hold treningssentrene åpne!

5.8.2021 14:22
Hammad Hussain
Foto: Daniel Cerullo, Unsplash - Lisensfritt

Koronapandemien har påvirket hverdagslivet til oss alle. Voksne må jobbe hjemmefra, flere tusen blir permittert fra jobb, nedstengninger av bedrifter og mye mer. Alle mulige tiltak har blitt iverksatt for å få kontroll på spredningen av koronaviruset. Et annet tiltak som også ble satt i verk er nedstengning av treningssentre. Dette er noe jeg mener ødelegger både den fysiske og psykiske helsen til svært mange.


Vi vet at en full nedstengning av samfunnet fungerte godt når korona først ankom Norge. Gjennom mai-juli perioden lå smittetallene i Norge på et sted mellom 10-20 smittetilfeller hver dag, ifølge VGs målinger. Man skulle trodd at dette kom til å bli slutten til koronapandemien i Norge. Slik var det slettes ikke. På grunn av åpne grenser til utreise til ferie, var det flere nordmenn som reiste ut til såkalte «grønne land» og medbrakte korona hjem. Dette førte til en gradvis økning av smittetilfeller i Norge, som har ført landet til en ny nedstengning. Det startet først med å stenge treningssentre, mens grunnskole og videregående ble holdt til hybrid undervisning.


Mitt første poeng omhandler viktigheten av treningssentre. Under nedstengningene har matbutikker og andre «essensielle» virksomheter blitt holdt åpne. Hvordan treningssentre ikke er «essensielle» for en persons fysisk og mental vedlikehold, er forbausende. Det at alt er stengt og folk har ingenting å gjøre på, fører til at vi prøver å finne oss nye måter for å utløse dopaminet. Dette har veldig ofte vært å få i seg snacks, «bingewatche» serier og gaming. Dette fører til at man blir mer stillesittende og legger på seg unødvendig fett, som videre fører til et dårlig selvbilde. Allerede i perioden februar-mars økte anrop til selvmordslinjer med 35% ifølge NRK. Man må ha i bakhode at nedstengningen skjedde 12. mars, så det forventes at det økte kraftig mot juni 2020. Personlig er treningssenteret en plass jeg kan komme meg vekk fra all stress og smerte. Jeg kan endelig slippe ut stress med håp om å bli bedre til å takle ukomfortable situasjoner for hver gang jeg trener. Det er mer en terapiøkt enn en treningsøkt.


En gruppe forskere fra Universitet i Oslo utførte en undersøkelse med to grupper på 1850 personer hver gruppe. Den ene gruppen fikk trene på treningssenteret som vanlig, mens den andre gruppen fikk ikke. Hensikten med undersøkelsen var å se om det var trygt å holde treningssentre. Konklusjonen de kom frem til var at ingen ble smittet, og det var helt trygt for folk å dra på treningssentre, så lenge smittevernregler ble fulgt. Det var en person som ble smittet, men smitten kom fra arbeidsplassen, ikke treningssenteret. Dette ble undersøkt i mai 2020 i Oslo.


På VGs forside 19.01.2021 er det en artikkel med overskrift «57 smittet etter musikkbingo». Jeg sjekker VG så og si hver dag, og har enda ikke sett en eneste artikkel som har henvist til smittespredning på et treningssenter. Som oftest er det spredning på hjemmefester, bar og fritidssamlinger.


En mulighet er at vi gradvis åpner treningssentre for alle under 25, grunnet disse er minst sårbare til smitten. Det går eventuelt an å ha spesifikke åpningstider for de over 25 og for de under 25. Det går også an å ha begrenset antall som trener på treningssentrene til enhver tid. Min personlig mening er å holde treningssentre åpne for alle som ikke har symptomer. Til nå har det ikke vært et eneste utbrudd på et treningssenter, som påviser at det ikke burde holdes stengt.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: