Stilling
Nostrum
Debitis
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Gratis SFO blir som et plaster på et skuddsår

21.12.2021
Lysbakken gliste fra øre til øre etter å ha innført gratis halvdagsplass på SFO for førsteklasse. Vi må slutte å sprette champagnekorken for tiltak som ikke funker. Vi trenger tiltak som treffer der de skal.
No items found.
Mille-Sofie Kvannli, leder i Rogaland Unge Høyre
Dette innlegget er skrevet av
Foto: Benjamin A. Ward/Stortinget og Håkon Bergseth

Forsterker det økonomiske skillet i skolen


Utfordringen er at gratis halvdagsplass i SFO er kun for førsteklassinger. Dette vil tydeliggjøre skillet mellom barna som ikke har råd til å fortsette på SFO etter førsteklasse. Barn vil legge merke til hvem som må gå tidlig og hvem som får bli hele dagen, samt at de slutter etter det første året. For de barna som må dra hjem tidlig vil ensomhet og utenforskap forsterkes. De første årene i vårt liv former oss mest. SFO er en viktig arena for barn å lære å samhandle med hverandre. Politikerne har derfor et ansvar for at flere barn har tilgang på SFO alle år.


Alle familier trenger ikke gratis SFO. Norge er et av verdens rikeste land med lav arbeidsledighet og stor verdiskapning. Det er mange barn som kommer fra etablerte hjem med to foreldre i arbeid og for mange familier er ikke SFO et problem for økonomien. Det vil være sløseri for staten å gi alle familier tilbudet. Dette tiltaket er ikke annet en dyr symbolpolitikk som vil i realiteten ha null virkning for dem som det er ment å hjelpe. Staten skal ikke være alt for alle, men alt for de som virkelig trenger den.


Vi trenger målrettede tiltak

Det er bra at regjeringens statsbudsjett vil gjøre SFO tilgjengelig for alle. Problemet er at deres løsning ikke er målrettet. Hvis man skal hjelpe de økonomisk svakere familiene er det mer hensiktsmessig å gi gratis SFO alle årene til dem som faktisk trenger det.

Fokuset må være på målrettede tiltak som kan hjelpe å minske skillet i grunnskolen. Regjeringen må bli flinkere på å se hver enkel elev og familie, fordi alle elever og familier har ulike behov. En mulig løsning i denne saken kan derfor være at gratis SFO skal være behovsprøvd for økonomisk svake familier. Ikke bare vil det forhindre sløsing av skattepengene, det vil også gi barna muligheten til å gå flere år. Dette vil treffe de familiene som sliter økonomisk. Det viktigste er at alle barn får en best mulig oppvekst og utdanning. Vi må likestille grunnskolen slik at alle elever har like stor sjanse for å lykkes videre i livet.


«Dette tiltaket er ikke annet en dyr symbolpolitikk som vil i realiteten ha null virkning for dem som det er ment å hjelpe. Staten skal ikke være alt for alle, men alt for de som virkelig trenger den.»

Skattefinansiert tiltak

Lysbakken kaller tiltaket gratis, noe som i realiteten ikke stemmer. Tiltaket er skattefinansiert. Det vil derfor gå ut over vanlige folk sine lommebøker. Det er mye snakk om vanlige folk for tiden, men med mindre du er like rik som Jonas Gahr Støre vil dette merkes på egen lommebok. Skattene vil tydelig øke med den nye regjeringen, noe som kommer til å ha negativ effekt på næringsliv likt som for privatpersoner. Det er ikke meningen at staten skal finansiere alle våre utgifter, men heller hjelpe når vi trenger det mest. Å fordele midlene tynt ut over alle blir dyrt for staten og vil være uten hensikt. Regjeringen har et ansvar for å forvalte pengene i statskassen samlet inn som skatt på en bærekraftig måte, slik at fremtidens generasjoner har samme muligheter som oss.


Plaster på skuddsår

Videre, løser det nye statsbudsjettet heller ikke problemet som står bak grunnen til at foreldre ikke har råd til å sende barna sine på SFO. Den største årsaken til fattigdom i dag er arbeidsledighet, noe som kommer til å vokse med det nye statsbudsjettet. Skattesmeller til bedrifter som skaper verdier og arbeidsplasser kommer til å skade arbeidslivet. Mange bedrifter vil måtte betale høye skatter heller enn å ansette flere. Færre i arbeid betyr igjen mindre skatt til statskassen, og tiltaket om SFO blir igjen dyrt å opprettholde. Gratis SFO blir som et plaster på et skuddsår, der det reelle problemet ikke fikses ved å hive litt penger på et dypere problem.


«Det er mye snakk om vanlige folk for tiden, men med mindre du er like rik som Jonas Gahr Støre vil dette merkes på egen lommebok.»

Den nye regjeringen kan ikke komme unna med dyr symbolpolitikk. Skatten vår må forvaltes på en bærekraftig måte, og med målrettet hensikt. Alle barn har rett til å leke med vennene sine. Også etter førsteklasse.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.