Vipps til #665544 og støtt de unge studentene bak denne siden.

20kr er mer enn nok!
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Fremtiden krever omstilling, ikke oljeromantikk

18.9.2021 20:25
Ulrik Stange, student
Portrettbilde: Privat. Hovedbilde: Zukiman Mohamad, Pexels

I det siste har det vært skrevet om hvordan olja er viktig for Norge og hvordan «venstresiden» vil rive ned velferdssamfunnet Norge. Det er en veldig dristig kommentar som ikke har rot i virkeligheten og historien om Norge. Å fortelle folk at Rødt, SV, AP, MdG og Sp er samme politisk enhet i norsk oljedebatt er ikke annet en polariserende. Hvis vi skulle bruke «høyreside» ville vi hatt én side som både vil stramme inn og myke opp innvandring, beholde og fjerne kontantstøtten osv. Jeg oppfordrer derfor fremtidige skribenter fra Unge Høyre til å ta høyde for dette for å unngå å ødelegge debatten.


Som Ap- og AUF-medlem må jeg si at det er gøyal lesning når Høyre-folk prøver å ta eierskap i oljerikdommen. Det var under en Arbeiderparti-regjering at Statoil/Equinor ble opprettet og det statlige eierskapet sikret. Ikke minst hadde Arbeiderpartiet allerede bygget opp velferdsstaten før oljen ble funnet, som i det hele tatt ga grunnlaget for det samfunnet vi har i dag. Å basere det norske velferdssamfunnet på oljen er ikke annet en skremselspropaganda og feilinformasjon fra Høyre. Vi må ikke glemme at det er Høyre som i 8 år har bygget ned norsk eierskap, bygget ned statlige konsern som NSB og Hydro og ikke minst slått sprekker i velferden med kraftig senkning av offentlige velferdstilbud til vanlige folk og det kyniske kuttet til kronisk syke.  Her ser man resultatene av Høyres mas om skattekutt for partisponsorer og «frihet» til vanlige folk har ført til.


Å derfor skrive at det er venstresiden som vil bygge ned velferdssamfunnet er ganske ironisk når venstresiden skapte velferdssamfunnet og mest sannsynlig må bruke neste stortingsperiode til å reversere skadene som 8 år med Høyreregjering har ført med seg.


Likevel, olje. Det er temaet for Unge Høyre. Det er ingenting galt med å «stå opp for olja». Men å tenke langsiktig har aldri vært dumt, noe som er helt nødvendig for fremtiden. Og dette har vært et av sosialdemokratiets kjennetegn kontra hos «høyresiden». Vi sosialdemokrater er ikke for en utfasing uten å ha sett på konsekvensene. Vi vil se på mulighetene i fremtiden. Oljen har i Norge lenge tappet andre sektorer for flinke folk og kapital, noe som ikke har vært et problem, enda. Men dette kommer til å bli et problem når oljen tar slutt hvis vi ikke gradvis omstiller oss og skyver kompetanse i retning av andre sektorer. Vi i Arbeiderpartiet vil derfor heller se på en gradvis utfasing og overgang til andre bransjer som på lang sikt ville vært mye mer samfunnsøkonomisk lønnsomt. Unge Høyre må venne seg på tanken om at oljen ikke er uendelig.


Hva skal være den nye olja i fremtiden? Vi har i vårt program sett på hvordan staten kan skape nye verdier når skattekuttene til Høyre ikke gjør det. Vi vil blant annet se på mulighetene for et statlig mineralselskap som sikrer verdier i den grønne fremtiden der også distriktene er tatt med i betraktning.


Når det kommer til energikilder må vi også slå fast at, slik som Unge Høyre også selv antyder, så er oljen ikke en energikilde for Norge. Vi er så å si selvforsynt med vannkraft. Olje og gass er i hovedsak en eksportnæring for oss. Og når Unge Høyre foreslår å investere i og utvikle en næring der markedet sakte, men sikkert forsvinner, blir det som å tisse i buksa for å holde seg varm. I motsetning til det Unge Høyre tror, er situasjonen i Tyskland en hel annen. Tyskland vil ikke gjenåpne oversvømte kullgruver. Ruhr-området og den tunge tyske industrien er på vei mot nye satsingen. Volkswagen vil slutte med brenselsmotorer og man vil satse på hydrogen. Vi må tørre å satse på nye områder før overgangen blir for smertefull!


Her kommer vi med fremtidige løsninger og ideer. Nå er det på tide at Unge Høyre og co. tar ansvar for egne handlinger og kommer med forslag til hvordan man kan drive frem ansvarlig omstilling i stedet for å synse med skremsel og fordumming av debatten. Som jeg vet har aldri konservative vært glad i radikale endringer, og da er det utrolig rart at de vil utsette klimatiltak og omstillinger ut i evigheten til mer radikale tiltak eller tilpasninger tvinges frem.


Vil du ha en framtid der langsiktige rasjonelle mål blir satt som skaper et bedre Norge for flesteparten? Da burde du derfor tenke deg nøye om når du hører «høyresiden» snakker om skattekutt til de rike som fordelaktig for deg som elev, student og fremtidig arbeidstaker.


Ulrik Stange er i Team Jeune. Denne kronikken gir uttrykk for hans egne meninger.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: