ANNONSE
Norge trenger olje og gass.
Meld deg inn i FpU
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Vi må styre mot en elbilfremtid

5.8.2021 14:22
Eirik Lønneberg Myrheim
Norsk Elbilforening, "Feiring av EL60000 i Norge" - (CC BY 2.0)

Som ungdomspolitiker jubler jeg for det grønne skiftet. Det er fordi jeg til tider er oppriktig bekymret for fremtiden. Heldigvis ser vi i dag flere og flere tiltak komme, som gjør at vi unge kan se litt lysere på vår egen fremtid. Det er bra!


Det selges flere elbiler for hvert år som går. Vi blir stadig bedre til å reise mer kollektivt. Vi blir stadig bedre på å kildesortere, og vi blir stadig flinkere på å bruke klærne våre litt lengre. Til tross for dette; det grønne skiftet trenger et temposkifte. Vi har hverken råd eller tid til å ta pauser, vi må jobbe enda hardere og mer målrettet for å ta Norge inn i den bærekraftige fremtiden.


I Norge er elbiler et veldig godt alternativ. Elbiler har lavt utslipp, og her i Norge lader vi batteriene med ren, fornybar energi fra vann- og vindkraft. I tillegg er det momsfrihet, lavere avgifter, og mange steder kan man benytte seg av fordeler som kollektivfelt og reduserte fergetakster. Dette er bra!


Men elbiltilbudet i Norge er ikke perfekt. Vi må bygge ut ladenettverket så alle nordmenn i alle fylker og kommuner kan se på kjøp av elbil som en rimelig og god investering. Å kjøpe elbil skal være et naturlig valg, for både kloden og lommeboka.


Det må bli flere ladestasjoner for at flere skal kjøpe elbiler. Så enkelt er det. Enten du skal på hytta, på jobb eller på bytur, skal ikke ladning være en bekymring. Infrastruktur er en viktig del av samferdsel, og er nødvendig for å fullføre det grønne skiftet. Denne utbyggingen kan ikke bare finne sted i Oslo-regionen, men må dekke hele landet.


Unge Høyre har ingen planer eller ønsker om å diktere valgene til enkeltpersoner. Det vil bare være tåpelig. Vi vil gi folk en reel sjanse til å velge klimakloke reisemåter. Ikke alle trenger bil.


Jeg og Unge Høyre mener ikke at Norge må bli bilfritt. Derimot ønsker vi å motivere flere til å ta det miljøvennlige valget, om å ikke ha bil – med mindre det er strengt nødvendig. Vi ønsker å gjøre det lettere for deg, å ta slike gode miljøvennlige valg. Unge Høyre vil forby salg av fossilbiler innen 2025. Totalt står veitrafikk for 17 prosent av Norges utslipp. Dette er 17 prosent vi raskt kan gjøre noe med, om vi er bevisste på våre valg fremover.


Så neste gang du er på vei til bilen, tenker du nøye over om du egentlig trenger å ta bilen. Neste gang du står i bilbutikken, tenker du over hva slags bil du skal kjøpe. Noen få, smarte valg vil kunne ha stor innvirkning. Og vi trenger en stor endring. Raskt.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: