ANNONSE
Norge trenger olje og gass.
Meld deg inn i FpU
Dette innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Gjør som 200 andre unge og skriv for Jeune

- Biologiske menn hører ikke hjemme i kvinneidretten

5.8.2021 14:22
Skrevet av Eivind Nejad Trondsen
Foto: Innsendt, privat.

Urettferdig fordel

Lauren Hubbard er en av flere biologiske menn som går inn i kvinneidretten med en urettferdig fordel. Selv har hun kvalifisert seg til New Zealands olympiske vektløftingsteam der hun skal konkurrere mot andre biologiske kvinner i OL i Tokyo. Men er dette egentlig rettferdig? Svaret er nei. Å ignorere at hun sitter på en urettferdig fordel er ikke noe annet enn en å lukke øynene sine for realitetene. Fordi uansett hvor mye man prøver å vri på det så er det ikke rettferdig med biologiske menn i kvinneidretten.

Fysiske forskjeller - ikke følelser


En rettferdig idrett krever at vi baserer inndelingen på de fysiske forskjellene mellom menn og kvinner - og ikke følelser. Det er ikke uten grunn at vi har delt opp kjønnene i hver sin seksjon av idretten. Tenk på dette; hvorfor er det neste bare transkvinner som konkurrerer mot biologiske kvinner og ikke transmenn som konkurrerer mot biologiske menn? Det er fordi menn er født fysisk annerledes enn kvinner.

Muskelmasse

Biologiske menn har om lag 40% mer muskelmasse enn biologiske kvinner. I tråd med OL-kravene går transkvinner  gjennom testosterondemping som reduserer muskelmasse. Men det finnes ingen forskning som viser at denne reduksjonen er noe større enn 12%. Til og med studier viser at den tolvmånders lange behandlingen som den internasjonale olympiske komiteen krever for transkvinner som vil konkurrere i kvinneidretten ikke er nok til å gi like odds ettersom transkvinnene ennå sitter på en gjennomsnittlig 12% raskere banetid i løping. Når transkvinner har fordeler som biologiske kvinnelige atleter ikke har så er det helt urettferdig å tvinge dem til å konkurrere på samme bane.

Skadelig og i noen tilfeller farlig

Det er ikke bare skadelig med transkvinner som konkurrer mot biologiske kvinner for idrettens skyld, men også i noen tilfeller farlig for atletenes helse. Verdens rugbyorganisasjon gjorde en 38-siders utredning på konsekvensene av transkvinner spillende på kvinnelagene. Iutredningen viser det seg at en spiller med kvinnelige trekk har 20-30% høyere sjanse enn normalt for og pådra seg skader når taklet av en spiller med mannlige trekk. OL-retningslinjene om transatleter er ikke engang brukbare i rugby fordi lavere testosteronnivåer ikke endrer beinstruktur som er en kritisk del til biologiske menns fordel i sporten.

En mer "inkluderende" idrett

Poenget mitt er ikke å stenge transpersoner fra idretten. Men er det riktig å lage plass for en mer "inkluderende" idrett ved å dytte biologiske kvinner vekk? ... Spesielt når det finnes en rettferdig løsning der man oppretter en tredje inndeling for transepersoner der de kan konkurrere mot hverandre basert på faktorer som testosteronnivåer og muskelmasse. Ikke bare hadde det ført til en rettferdig kvinneidrett, men også en større inkludering av transmenn som nå ikke står en sjanse mot å konkurrere mot sine biologiske mannlige motstykker.

Klar for litt trygling?

Du kan støtte studentene bak Jeune ved å vippse det du vil til #665544, slik at vi kan fortsette å løfte frem unge stemmer. 20kr er mer enn nok!

Du kan også støtte oss ved å følge oss på Instagram.

Siste: